Slovenija ima zelo močnega kandidata za člana izvršilnega odbora ECB-ja in lahko pričakuje najboljše, je dejal finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič. Foto: BoBo
Slovenija ima zelo močnega kandidata za člana izvršilnega odbora ECB-ja in lahko pričakuje najboljše, je dejal finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič. Foto: BoBo
ECB
Izbor člana izvršilnega odbora ECB-ja je bil v ponedeljek točka na dnevnem redu evrske skupine, a odločitev pričakovano še ni bila sprejeta. Foto: EPA

"Imamo zelo močnega kandidata. Pravočasno so se prijavili trije kandidati, ki izpolnjujejo pogoje, in zdaj potekajo pogovori o podpori," je minister za finance, ki opravlja tekoče posle, povedal o kandidaturi Mitje Gasparija za člana izvršilnega odbora Evropske centralne banke.

Nekateri tuji diplomatski viri so poudarjali, da slovenski kandidat težko računa na izvolitev, ker je njegova oteževalna okoliščina to, da Slovenija nima polno delujoče vlade. "Sama vlada v prehodnem obdobju ne ovira te kandidature, pomembne so reference in seveda določene relacije med državami," je te navedbe zavrnil minister Križanič.

Ima Slovenija premajhno težo?
A treba je vedeti tudi, da pri takih imenovanjih pomembno vlogo igra 'moč' države, iz katere je kandidat. Nekatere gospodarsko in fiskalno močnejše severne članice območja evra se tako zavzemajo za okrepitev svojega vpliva v operativnem organu banke.

Kandidati za položaj enega izmed šestih članov v operativnem organu banke so trije. Poleg Gasparija se zanj potegujeta še Španec Antonio Sainz de Vicuna in Luksemburžan Yves Mersch. Zdaj se bodo začela neformalna posvetovanja, kakšna je podpora posameznim kandidatom. Če se bo izkazalo, da ima eden izmed treh kandidatov dovolj veliko podporo, je odločitev mogoče pričakovati na naslednjem zasedanju evrske skupine 20. februarja, sicer pa marca.

Kandidata mora podpreti 12 članic
Za izvolitev novega člana izvršilnega odbora ECB-ja z osemletnim mandatom je po navedbah virov po pravilih potrebna kvalificirana večina članic evrske skupine, kar pomeni podporo 12 članic ali 158 ponderiranih glasov. A običajno se v pogajanjih o kandidatu išče soglasje. Odločitev o kandidatu sprejme Svet EU-ja, v katerem pa o tem glasujejo le članice evrske skupine. Te kandidata priporočijo vrhu EU-ja, ki po posvetovanju z Evropskim parlamentom sprejme dokončno formalno odločitev o imenovanju.

Izvršilni odbor ECB-ja ima šest članov. V njem so poleg Španca Joseja Manuela Gonzaleza - Parama, ki odhaja konec maja, še predsednik ECB-ja Mario Draghi, njegov namestnik Portugalec Vitor Constancio, Nemec Jörg Asmussen, Francoz Benoit Coeure in Belgijec Peter Praet.