Latvija je s podpisom uradne prošnje naredila pomemben korak k temu, da postane 18. članica območja evra. Foto: EPA
Latvija je s podpisom uradne prošnje naredila pomemben korak k temu, da postane 18. članica območja evra. Foto: EPA
Latvija v evro

Latvijski finančni minister Andris Vilks je podpis označil za "zgodovinski" in dodal, da bo prevzem skupne valute Latviji omogočil hitrejšo gospodarsko rast. Prošnjo za prevzem evra sta poleg Vilksa podpisala tudi latvijski premier Valdis Dombrovskis in guverner centralne banke Ilmaris Rinkevics.

Dombrovskis, ki je večino svojega štiriletnega mandata posvetil prevzemu evra, je ob tem zavrnil očitke glede negativnih učinkov prevzema evra zaradi politične nestabilnosti v nekaterih državah. "Od časa do časa v državah članicah pride do politične nestabilnosti, vendar pa je to del demokratičnih procesov. Zaradi tega si ne bomo premislili," je poudaril premier.

Nova valuta že čez slabo leto dni?
Finančni strokovnjaki Evropske komisije naj bi v prihodnjih tednih preverili in pretehtali latvijsko prošnjo, njihovo poročilo pa bo nato posredovano Komisiji in Evropski centralni banki, ki bosta svojo odločitev sprejeli julija.

"Latvija bo spomladi izpolnjevala maastrichtska merila in bo zato najverjetneje 1. januarja 2014 sprejela evro," menijo v največjem severnoevropskem bančnem koncernu Nordea bank.

Če bo vse potekalo brez težav, bo Latvija tako s prvim dnem prihodnjega leta zamenjala valuto natančno tri leta po tem, ko je to storila sosednja Estonija.

Pred nekaj leti prošnja za posojilo
Leta 2008 je sicer Latvija zaradi težav zaprosila za posojilo Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada. Iz posojilnega svežnja, težkega 7,5 milijarde evrov, je nato izkoristila 4,36 milijarde evrov, ob tem pa je kljub globoki recesiji izpeljala zelo ostre ukrepe za znižanje porabe.

Latvija v evro