Rinkevičs je bil pred vodenjem latvijske diplomacije tudi politični analitik za javni radio. Foto: EPA
Rinkevičs je bil pred vodenjem latvijske diplomacije tudi politični analitik za javni radio. Foto: EPA

49-letni Rinkevičs je bil več kot deset let latvijski zunanji minister, preden ga je maja letos parlament imenoval na položaj novega predsednika.

V Latviji ima predsednik predvsem ceremonialno vlogo, lahko pa med drugim vloži veto na sprejeto zakonodajo in razpisuje referendume, poroča BBC.

Dolgoletni politik je svojo istospolno usmerjenost prvič javno razkril leta 2014 na Twitterju. Odtlej je bil tudi zagovornik pravic LGBT+-skupnosti.

V Latviji so poroke homoseksualnih parov prepovedane, je pa ustavno sodišče lani prepoznalo zunajzakonske zveze istospolno usmerjenih ljudi.

V državah Evropske unije je bilo že več istospolno usmerjenih voditeljev držav oziroma premierjev, prvi je bil nekdanji belgijski premier Elio di Rupo med letoma 2011 in 2014, Rinkevičš pa je zdaj tudi prvi predsednik države.

Edgars Rinkevičš in dosedanji predsednik Egils Levis ob simbolični predaji ključev. Foto: EPA
Edgars Rinkevičš in dosedanji predsednik Egils Levis ob simbolični predaji ključev. Foto: EPA

Latvija bo še naprej podpirala Ukrajino

Rinkevičs je v soboto v inavguracijskem govoru obljubil, da bo Latvija še naprej podpirala Ukrajino pri njenem odporu zoper agresijo Rusije. Latvijska zunanja politika po njegovih besedah "nima časa za napake" in mora delovati "hitro, odločno in modro".

"Med svojim predsedovanjem se bom zavzemal za oblikovanje moderne in močne Latvije, za pravno in pravično Latvijo, za blaginjo ljudi, za vključujočo in spoštljivo družbo," je še napovedal.

Četrtina prebivalcev se opredeljuje za Ruse

V Latviji, baltski državi ob meji z Rusijo, 36 odstotkov ljudi govori ruščino, kar četrtina 1,9-milijonske populacije pa se opredeljuje za etnične Ruse, pri čemer niso vsi ruski državljani, je marca letos navajala revija Foreign Policy.

"Vsak človek v Latviji, njen državljan, se mora počutiti, da pripada, da je pravno zaščiten in varen," je dejal novi predsednik po poročanju Deutsche Wella. Prav tako je mlade Latvijce nagovoril, naj "razbijejo stekleni strop" in se borijo proti neenakosti, saj je "socialni razkorak v latvijski družbi prevelik".