Sergej Lavrov in Josep Borrell prejšnji teden v Moskvi. Foto: AP
Sergej Lavrov in Josep Borrell prejšnji teden v Moskvi. Foto: AP

Odnosi med EU-jem in Rusijo so se v zadnjem času znova poslabšali zaradi aretacije opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, zaradi katerega so znova prišle na dan govorice o morebitnih sankcijah proti Moskvi. Trije evropski diplomati so namreč po poročanju Reutersa dejali, da je zelo mogoče, da bo Evropska unija uvedla prepoved potovanj in zamrznila račune nekaterim tesnim sodelavcem ruskega predsednika Vladimirja Putina. Menda so tej potezi že prikimali v Parizu in Berlinu, tako da bi bile sankcije lahko uvedene še ta mesec.

"Če želiš mir, se moraš pripraviti na vojno"

V pogovoru za rusko televizijo Telegram so Lavrova vprašali: "Ali se približujemo prekinitvi odnosov z Evropsko unijo?" Lavrov je odgovoril z besedami, da je Rusija na to pripravljena, če se bo Bruselj odločil za uvedbo sankcij na področjih, ki pomenijo tveganje za rusko gospodarstvo. "Ne želimo se osamiti od preostalega sveta, a kljub temu smo na to pripravljeni. Če želiš mir, se moraš pripraviti na vojno," je dejal.

"Rada bi posvarila naše partnerje iz EU-ja pred prenagljenimi koraki," je novinarjem v četrtek dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Dodala je, da bo katerim koli novim sankcijam proti Rusiji "neizogibno sledil sorazmeren odziv".

Na sodišču se bo danes nadaljevala obravnava v primeru Navalnega, ki je obtožen žalitve vojnega veterana. Foto: Reuters
Na sodišču se bo danes nadaljevala obravnava v primeru Navalnega, ki je obtožen žalitve vojnega veterana. Foto: Reuters

Pritisk za uvedbo sankcij se krepi, potem ko je Moskva prejšnji teden razburila evropske države z izgonom nemškega, švedskega in poljskega diplomata. Nemčija in Francija sta prepričani, da se mora EU na to potezo odzvati.

Podporniki Navalnega so EU pozvali, naj uvede sankcije proti tistim, ki po njihovem mnenju ščitijo Putinovo bogastvo in ga financirajo. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je na začetku tedna napovedal, da bi lahko predlagal EU-ju uvedbo novih sankcij proti Rusiji.

Več odprtih vprašanj

Odnosi med Brusljem in Rusijo so napeti, odkar si je Moskva leta 2014 priključila polotok Krim in s tem sprožila vojno na vzhodu Ukrajine. Dodatno so se odnosi poslabšali zaradi aretacije Navalnega, ko se je pretekli mesec vrnil v Rusijo iz Nemčije, kjer je okreval po zastrupitvi z novičokom, ter izreka zaporne kazni zanj.

Obsodba Navalnega, ki velja za najbolj znanega Putinovega nasprotnika v Rusiji, na zaporno kazen je sprožila množične proteste po Rusiji, v katerih so pridržali najmanj 10.000 ljudi.

Zunanji ministri EU-ja naj bi o svojih naslednjih korakih glede Rusije govorili 22. februarja.