Tanja Fajon in Romana Jordan sta v Odmevih pojasnjevali, kaj se je v Evropskem parlamentu spremenilo po izbruhu afere o podkupovanju. Foto: MMC RTV SLO
Tanja Fajon in Romana Jordan sta v Odmevih pojasnjevali, kaj se je v Evropskem parlamentu spremenilo po izbruhu afere o podkupovanju. Foto: MMC RTV SLO
Thaler obtožen. Kaj pa se je spremenilo?

Skoraj tri leta po objavi posnetkov Sunday Timesa, ki prikazuje dogovarjanje o podkupovanju več poslancev, sta dva zapustila Evropski parlament - slovenski evroposlanec Zoran Thaler, proti kateremu je tožilstvo vložilo obtožnico, in avstrijski poslanec Ernst Strasser -, španskega poslanca Pabla Zalbo Bidegaina so obtožb oprostili, romunski poslanec Adrian Severin pa svoje delo kljub očitkom še vedno opravlja.

Evropska poslanka iz Slovenije Romana Jordan, ki prihaja iz iste politične skupine (Evropske ljudske stranke) kot podkupovanja osumljeni španski poslanec, je v Odmevih pojasnila, da so res vsi štirje primeri izbruhnili naenkrat. Vendar je bilo pri španskem poslancu "jasno povedano, da je vse amandmaje prenesel svoji delegaciji, torej španski delegaciji Evropske ljudske stranke, kjer so skupaj predebatirali, ali so dobri ali ne".

"Predlagati amandmaje ni kaznivo"
"On pa ni nikakor pogojeval vložitve teh amandmajev s kakšnimi denarnimi nagradami niti jih ni dobil. Koliko poznam ta primer, so na koncu tudi španski sodni organi pritrdili temu, da tu res ni motiva in da ni razloga, da bi nadaljevali postopek,"
je pojasnila in poudarila, da je bistveno to, da amandmajev ni vložil sam "niti zato ni dobil nobene nagrade". "Če mu je to nekdo predlagal, pa to ni kaznivo," je še dodala.

Severinu se ni zgodilo skoraj nič
Tanja Fajon,
ki je članica iste skupine kot Romun Severin in oba poslanca, ki sta odstopila, je prepričana, da sta Thaler in Strasser pravilno ravnala, ko sta se odločila za odstop, saj sta s tem sprejela moralno odgovornost in dala priložnost sodnim organom, da opravijo svoje.

"Severin ostaja moj kolega, naš kolega v Evropskem parlamentu. Njemu se res ni zgodilo veliko," je priznala v pogovoru z Igorjem E. Bergantom v Odmevih in dodala: "Res pa je, da smo ga izločili iz politične skupine, izgubil je tako rekoč vse funkcije - prej je bil tudi podpredsednik Evropskega parlamenta -, zdaj postopek poteka tudi v njegovi državi. Posledice zanj politično so bile, bi pa tudi jaz raje videla, če bi tudi on izstopil iz Evropskega parlamenta."

"Kdor nima stikov z lobisti, ne dela dobro"
Evropska unija je po izbruhu afere zaostrila pravila o stikih poslancev in lobistov. Jordanova pravi, da spremembe na njeno delo ne vplivajo: "Ker sem že prej delala resno in si nisem dovolila takih očitkov." Pri tem je poudarila še: "Mislim, da je treba ljudem jasno povedati, da tisti poslanec, ki govori, da nima stikov z lobisti, po mojem mnenju sploh ne dela dobro."

"Mi dobimo zakonodajne dokumente, razne strategije, akcijske načrte od Evropske komisije, ki ni neka nevtralna institucija - tudi tam je ogromno lobistov. Mi moramo stvari preverjati, mi moramo preverjati tudi strokovnost podatkov, zato mislim, da je prav, da prebiramo različne dokumente, ki nam jih pošiljajo različni lobisti, ki so predstavniki določenih strok. Seveda pa moramo paziti, da smo uravnoteženi in da svoje odločitve ne podrejamo nikakršni denarni koristi ali kakršnim koli drugim koristim, ki bi jih lahko imeli," je razložila.

Jordanove še nikoli niso poskušali podkupiti
Sama vedno vztraja pri tem, da nikoli ni sama, ko se sestaja z lobistom. "Vedno je z mano kdo izmed asistentov oz. asistentk ali pa smo v večjem krogu, kjer v večji skupini poslancev ali pa z več lobisti, tudi s predstavniki nevladnih organizacij, razpravljamo o določenem vprašanju." Prepričana je, da biti lobist po definiciji ni nekaj slabega, slaba pa je praksa, če hoče kdo koga podkupiti. "Ampak meni se to v skoraj desetih letih v Evropskem parlamentu še ni zgodilo," je dodala.

Fajonova: Poklic lobista ni "bavbav"
Tudi Fajonova je prepričana, da je afera prinesla nekaj dobrega, zelo pregleden register lobistov: "Državljani lahko z enim samim klikom pogledajo, kdo je lobist, ki se za nekaj zavzema, in kdo je tisti, ki vpliva na sprejemanje te zakonodaje." Strinja se, da lobisti niso "neki bavbav", negativen poklic. "Podjetja pošiljajo svoje lobiste, ki poslancem predstavljajo svoje poglede. Ampak na koncu poslanec sam odloča, kaj od tega bo upošteval," poudarja.

Thaler obtožen. Kaj pa se je spremenilo?