Madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka. Foto: EPA
Madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka. Foto: EPA

Slogan madžarskega predsedovanja Svetu EU-ja se glasi "Naredimo Evropo spet veliko", s čimer želijo po navedbah ministra za evropske zadeve Janosa Boke poudariti, da so države članice močnejše, ko delujejo skupaj. Slogan je sicer ustvarjen po vzoru na slogan predsedniške kampanje nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa "Naredimo Ameriko spet veliko".

Prva prednostna naloga Budimpešte na čelu Sveta EU-ja bo okrepitev gospodarske konkurenčnosti EU-ja. Prizadevali naj bi si za pripravo industrijske strategije, spodbujanje produktivnosti, odprto gospodarstvo in mednarodno gospodarsko sodelovanje.

Temu bo namenjen Novi evropski dogovor za konkurenčnost, ki ga bodo voditelji držav članic obravnavali 8. novembra na neformalnem zasedanju v Budimpešti.

Dan prej bo Budimpešta gostila vrh Evropske politične skupnosti – neformalne platforme, namenjene izmenjavi mnenj med okoli 50 evropskimi državami.

Madžarska prevzema predsedovanje Svetu EU

Širjenje EU-ja na balkanske države

Obenem si prizadevajo, da bi v dneh okoli obeh zasedanj pripravili še srečanje voditeljev članic Unije in zahodnobalkanskih držav. Želijo si, da bi potekalo v eni od držav v regiji.

Širitev EU-ja bo namreč prav tako ena od prioritet madžarskega predsedovanja. "Radi bi izkoristili zagon in pospešili širitveni proces na regijo Zahodnega Balkana, saj smo predolgo čakali," je povedal madžarski stalni predstavnik pri EU-ju Balint Odor. Kritiki poudarjajo, da Madžarska se širjenjem EU-ja ne misli na Ukrajino.

Med prednostnimi nalogami pa bodo še zajezitev prihoda prebežnikov, okrepitev evropske obrambne industrije, kohezijska politika, kmetijska politika in spoprijemanje z demografskimi izzivi.

Madžarsko predsedovanje bo sicer zaznamovala tranzicija v institucijah EU-ja po junijskih evropskih volitvah, vendar pa se bo zakonodajno delo kljub temu nadaljevalo.

Analitiki medtem opozarjajo, da bodo zaradi omenjene tranzicije možnosti Madžarske za vplivanje na politike EU-ja omejene. Sestavljanje Evropske komisije in novega sklica Evropskega parlamenta ter njihov začetek dela bosta zahtevala več mesecev.

Pozivi k omejitvi pristojnosti

Madžarska predsedovanje prevzema kljub različnim pozivom, predvsem iz Evropskega parlamenta, da ji tega zaradi kršenja temeljnih vrednot EU-ja ne bi smeli dovoliti oziroma da bi ji morali vsaj omejiti pristojnosti. Budimpešta se je sicer zaradi kršitev vladavine prava v zadnjih letih večkrat znašla tudi v sporu z Brusljem.

Madžarska bo zaključila trio predsedujočih držav, ki ga je sredi lanskega leta začela Španija. Naslednjega sestavljajo Poljska, Danska in Ciper.