Sporni madžarski zakon je začel veljati 1. januarja letos, na dan, ko je Madžarska prevzela predsedovanje EU-ju. Foto: MMC RTV SLO
Sporni madžarski zakon je začel veljati 1. januarja letos, na dan, ko je Madžarska prevzela predsedovanje EU-ju. Foto: MMC RTV SLO

Madžarski predstavniki in strokovnjaki Evropska komisija so se na sestanku v Bruslju osredotočili na tri področja, na katera je pred časom v pismu madžarskim oblastem opozorila evropska komisarka za digitalno družbo Neelie Kroes.

Predlagane spremembe naj bi se nanašale na ta tri najspornejša področja zakona, ki je veliko prahu dvignil tako doma kot v tujini. Komisarka Kroesova bo predlagane spremembe natančno preučila, je sporočil njen predstavnik.

Kroesova je naštela tri najbolj pereča področja
Kroesova je sporočila, da gre za začetek procesa, za katerega upa, da bo prinesel rešitev glede popolne harmonizacije madžarskega zakona s pravili Evropske unije, vključno z listino o temeljnih pravicah.

Komisarka je 21. januarja v pismu oblasti v Budimpešti opozorila na tri točke; da se madžarski zakon nanaša tudi na medije v drugih državah članicah, zahtevo o zagotavljanju "uravnoteženih informacij" in uporabo pravil o registraciji medijev, ki bi bila lahko po oceni komisije preširoka. Madžarska je zahtevala dodatna posvetovanja in obljubila, da bo zakon spremenila, če bo Bruselj to od nje zahteval.