Van Rumpuy, Medvedjev in Barroso so bili po doseženih dogovorih zelo zadovoljni. Foto: Reuters
Van Rumpuy, Medvedjev in Barroso so bili po doseženih dogovorih zelo zadovoljni. Foto: Reuters

Pred vrhom EU-Rusija v Bruslju je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso poudaril, da je s podpisom memoranduma o soglasju glede težkih dvostranskih vprašanj dosežen preboj glede pristopa Rusije k Svetovni trgovinski organizaciji (WTO), po vrhu pa je izrazil pričakovanje, da bo Rusija članica WTO-ja postala v prihodnjem letu. Za vstop v organizacijo je Rusija zaprosila pred 17 leti. Podpore Bruslja do zdaj ni imela zaradi sporov glede dajatev na izvoz lesa in železniških dajatev. Po dogovoru bo Rusija postopoma odpravila vse diskriminacijske dajatve.

Pri vizumski liberalizaciji ni avtomatizma
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je poudaril pomen odprave vizumov za vstop Rusov v EU, kar je po njegovih besedah še posebej pomembno za ruske državljane. Barroso mu je zatrdil, da je cilj Unije odprava vizumov, a da to ne pomeni, da se bo ta zgodila kmalu. Dogovorjen je proces o vizumski liberalizaciji, v katerem ni avtomatizma, je opozoril.

Medvedjev je po srečanju izrazil zaskrbljenost zaradi evra. "To je odgovornost Evropske unije, a ne bom skrival, da nas to skrbi," je dejal in dodal, da EU sprejema "zdrave, razumne in usklajene" ukrepe pri spopadanju s krizo. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je potrdil stališče finančnih ministrov EU-ja, da novi ukrepi pri premagovanju dolžniške krize niso potrebni.

Plin bo, če bo denar
Voditelji so bili deležni vprašanj o nevarnosti nove plinske krize. Barroso je povedal, da niso izrecno govorili o tem, in izrazil upanje, da se kriza ne bo ponovila. Poudaril je, da zadnja kriza ni bila uperjena proti EU-ju, čeprav so zaradi nje trpeli evropski državljani. Šlo je za dvostranski spor med Rusijo in Ukrajino. Medvedjev je dodal, da so odnosi med Rusijo in
Ukrajino bistveno boljši kot v preteklosti, in poudaril, da plin bo, če bo tudi denar.