Grki nad varčevalnimi ukrepi, ki jih je pripravila njihova vlada, niso navdušeni. Foto: EPA
Grki nad varčevalnimi ukrepi, ki jih je pripravila njihova vlada, niso navdušeni. Foto: EPA

Nemška kanclerka je morala znova braniti prizadevanja svoje vlade za rešitev Grčije, tokrat znotraj lastne stranke. Na regionalnem zasedanju krščanskih demokratov (CDU) v Oldenburgu je poudarila, da bi izhod Grčije iz območja z evrom ali prestrukturiranje grškega dolga sprožilo domino učinek. "Škodo bi bilo nemogoče predvideti," je opozorila. "Restrukturiranje grškega dolga bi močno povečalo pritisk na druge države," je dodala. Člani CDU-ja so bili v zadnjih dneh kritični zaradi načina, kako se rešuje Grčijo, češ da Nemčija plačuje račune drugih evropskih držav.

Uspeh Grčije odvisen od Grkov
Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je za časnik Wirtschaftswoche dejal, da bo Grčija za okrevanje po dolžniški krizi potrebovala veliko časa. "Da se Grčija na finančne trge ne bo vrnila leta 2012, je jasno," je dejal. "Verjetneje bo potrebovala približno desetletje, da znova vzpostavi gospodarsko konkurenčnost," je dodal.

Uspeh Grčije po mnenju Schäubla temelji na volji njenih prebivalcev. "Na koncu dneva se morajo Grki odločiti, ali lahko nosijo težo varčevalnih ukrepov in ali to želijo," je dejal in pohvalil prizadevanja grške vlade za obvladovanje javnih financ. Izrazil je prepričanje, da mora Grčija za vsako ceno ostati v območju z evrom.

Italija je "solidna država"
Nekaj besed je Schäuble namenil tudi Italiji, ki ji je pred dnevi bonitetna hiša Standard & Poor's znižala bonitetno oceno z A+ na A. "Voditelji v Italiji - in v vseh drugih državah - morajo vedeti, da je problematično napovedati ukrepe ali se k nečemu zavezati, potem pa tega ne izpolniti. Tako se izgubi zaupanje trgov," je poudaril.

"Morda bo Italija v znižanju bonitetne ocene videla priložnost za hitrejšo in marljivejšo uvedbo varčevalnih ukrepov," je izjavil nemški minister ter poudaril, da je zaupanje trenutno najpomembnejši vir, a hkrati najredkejši. Dodal je, da je italijanska zadolženost obvladljiva, da je Italija "solidna država" in da so njeni gospodarski kazalci "dobri".