Zaradi nove stavke uslužbencev v javnem prometu so ceste večjih grških mest popolnoma ohromele. Foto: EPA
Zaradi nove stavke uslužbencev v javnem prometu so ceste večjih grških mest popolnoma ohromele. Foto: EPA
Grčija
Študenti za popoldan napovedujejo nove množične demonstracije. Foto: EPA
Stavka ohromila Grčijo

Potem ko je grška vlada v sredo napovedala nove varčevalne ukrepe, je Grčijo zajel val stavk. Stavka delavcev v javnem prometu je ohromila prestolnico, tako da so, čeprav je danes evropski dan brez avtomobila, ulice Aten polne prav teh. Poleg delavcev v javnem prometu stavkajo tudi taksisti.

Težave imajo ljudje, ki so nameravali danes odleteti iz Aten, saj bodo ob 11.30 štiriurno stavko začeli kontrolorji zračnega prometa, zato je na tisoče turistov ostalo ujetih na atenskem letališču. Za nedeljo kontrolorji napovedujejo 24-urno stavko, za štiri ure pa bodo danes delo prekinili tudi občinski delavci.

Stavkajo tudi učitelji v sekundarnem izobraževanju, zato so prazne vse učilnice, učitelji v primarnem izobraževanju pa redno prekinjajo svoje delo. Študenti za popoldan napovedujejo množične demonstracije v središču grške prestolnice.

5. in 19. oktobra dve novi stavki
Uslužbenci finančnega ministrstva so stavko napovedali za 27. in 28. september, pridružili pa se jim bodo še uslužbenci davčne uprave in cariniki. Dva največja sindikata - sindikat javnih uslužbencev Adedy ter generalno združenje grških delavcev - sta za 5. oktober napovedala novo stavko javnega sektorja, za 19. oktober pa splošno stavko.

Ogromni rezi v pokojnine in plače
Grška vlada je v sredo po večurni seji odločila, da bodo za 20 odstotkov znižali pokojnine, ki znašajo več kot 1.200 evrov na mesec, upokojenci, mlajši od 55 let, pa bodo izgubili 40 odstotkov pokojnine nad vsoto 1.000 evrov. 30.000 javnih uslužbencev bodo razporedili na delovna mesta s plačo v višini 60 odstotkov njihove osnovne, po enem letu pa jih bodo premestili ali odpustili. Davčne olajšave na letni ravni bodo z 8.000 evrov znižali na 5.000 evrov.

"Grčija se spreminja v hišo revščine, vsak dan in vsak teden so napovedani novi varčevalni ukrepi," je za državno televizijo NET dejal prvi mož atenske gospodarske zbornice Constantinos Michalos. "Ni nobenega kompasa, vlada ne ve, kam je namenjena," je poudaril.

Vlada: Ukrepi nas rešujejo pred bankrotom
Grška vlada je v sredo dejala, da z novimi varčevalnimi ukrepi "pošiljamo sporočilo našim kolegom in trgom, da si Grčija želi in je tudi sposobna izpolniti svoje obveznosti, s čimer bo ostala v jedru skupine z evrom in Evropski uniji", in vztraja, da bodo ti ukrepi državo rešili pred bankrotom.

Grčija bo dobila nov obrok pomoči
Po telekonferenci grškega finančnega ministra Evangelosa Venizelosa v ponedeljek in torek s predstavniki Evropske unije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), t. i. trojke, je ta v torek sporočila, da bo svoje strokovnjake znova poslala v Grčijo, da bodo nadaljevali revizijo stanja javnih financ države.

Grčiji so države z evrom in IMF maja lani odobrili 110 milijard evrov vreden rešilni paket, ki državo drži nad gladino. Od rezultatov revizije trojke je odvisno izplačilo nove tranše posojila v višini osem milijard evrov, brez katere se državi slabo piše, saj bi Grčiji brez mednarodne pomoči že oktobra zmanjkalo denarja.

Stavka ohromila Grčijo