Merklova je že večkrat izključila kakršna koli nova pogajanja o paktu. Foto: EPA
Merklova je že večkrat izključila kakršna koli nova pogajanja o paktu. Foto: EPA
Francois Hollande
Hollande je na nedeljskih volitvah premagal Nicolasa Sarkozyja. Foto: EPA

"Na Nemčiji in Franciji je, da sprejmeta nujne odločitve za Evropsko unijo in območje evra, da pripravita družbo na prihodnost ter zaščitita in okrepita blaginjo," je v pisni čestitki ob izvolitvi Hollanda za novega francoskega predsednika zapisala nemška kanclerka in ga ob tem opozorila, da oblast v drugem največjem evropskem gospodarstvu prevzema "v času, polnem izzivov".

"Prepričana sem, da se bo z najinim sodelovanjem že tradicionalno tesno prijateljstvo obeh narodov še okrepilo in poglobilo," je izpostavila Merklova in spomnila na 50. obletnico podpisa elizejske pogodbe, ki jo bosta državi zaznamovali prihodnje leto. Omenjena pogodba iz leta 1963 je pomenila dokončno spravo med Francijo in Nemčijo po več stoletjih rivalstva.

"Veselim se najine skupne poti sprejemanja odgovornosti za Evropo in dela v dobro vseh držav v Evropi," je zapisala Merklova.

Hollande se je med predvolilno kampanjo zavzel za revizijo fiskalne pakta, ki bi vsebovala še spodbude za rast gospodarstva, a je Berlin odločen, da revizije ne bo. Tako je nemški zunanji minister Guido Westerwelle že spomnil, da so se v območju evra odločili, da se naredi konec politiki zadolževanja. "In tako mora tudi ostati," je zatrdil.

Po njegovem mnenju je prav, da hkrati ustvarjamo tudi pogoje za gospodarsko rast, zato je tudi treba fiskalnemu paktu dodati še pakt za rast, ki bo omogočil vzpostavitev večje konkurenčnosti. "Prepričan sem, da nam bo uspelo z nižjimi dolgovi in večjo rastjo iziti iz krize. To dvoje gre skupaj," je dejal.

"Vse bo šlo dobro"
Vodja Hollandove predvolilne kampanje Pierre Moscovici je prepričan, da so razlike med pogledi na fiskalni pakt rešljive. Sam je prepričan, da bosta Berlin in Pariz našla kompromis. "Prepričan sem, da bo šlo vse dobro," je bil optimističen in dodal, da bosta voditelja najmočnejših evropskih držav o fiskalnem paktu govorila že na srečanju prihodnji teden.