Mesić je ponovil, da Hrvaška ne bo privolila v reševanje vprašanja meje s Slovenijo, če rešitev ne bo osnovana na podlagi mednarodnega prava. Foto: EPA
Mesić je ponovil, da Hrvaška ne bo privolila v reševanje vprašanja meje s Slovenijo, če rešitev ne bo osnovana na podlagi mednarodnega prava. Foto: EPA
Piranski zaliv
Mesić vztraja: Hrvaška ne bo popustila. Foto: MMC RTV SLO

Poleg tega je na predavanju v Münchnu dejal: "Ne glede na to, kako si želimo v Evropsko unijo, obstaja cena, ki je za vstop ne moremo plačati - to je odstop od mednarodnega prava."

Po poročanju hrvaškega Večernjega lista, ki se sklicuje na švedski diplomatski vir, bo Slovenija v petek blokirala še eno poglavje Hrvaške v pogajanjih z Evropsko unijo, poglavje o svobodnem gibanju delavcev, zato švedsko predsedstvo ne bo moglo sklicati medvladne pristopne konference EU-ja in Hrvaške. Če napoved drži, bo to že 14. poglavje, ki ga bo blokirala Slovenija.

"Od tega ne bomo odstopili in bilo bi zelo dobro, če bi to čim prej dojeli nekateri, moram reči redki, v Evropi, ki nam svetujejo, naj bomo velikodušni, in če bo treba damo tudi del državnega ozemlja," je še opozoril Stipe Mesić. Ob tem je dodal, da sam ne zastopa politike, da se ne odstopa niti za ped ozemlja, pač pa politiko, da se odločitev o tem sprejme izključno na mednarodni sodni instanci in samo na podlagi mednarodnega prava.

"Evropska unija se je izkazala kot povsem nesposobna"
Pojasnil je še, da ne namerava slepiti ne sebe ne kogar koli drugega v Evropi, dejstvo pa je, da se je Evropska unija do zdaj izkazala kot povsem nesposobna, da bi na kateri koli način prispevala k zbližanju stališč Hrvaške in Slovenije, s tem pa tudi k rešitvi spora. "To je dejstvo, ki je že zdaj omajalo zaupanje naše javnosti v Unijo," je sklenil.

Ob Mesićevem obisku v Münchnu se je zbralo okoli 300 ljudi, ki so mirno protestirali proti njegovemu političnemu prepričanju.