Višina kazni bo odvisna od stopnje krivde in tržnega deleža posamezne banke. Foto: EPA
Višina kazni bo odvisna od stopnje krivde in tržnega deleža posamezne banke. Foto: EPA

Po poročanju Financial Timesa naj bi Evropska unija ukrepala proti dvema ločenima karteloma, ki sta manipulirala z liborjem oziroma euriborjem.

Bruselj je že sklenil dogovor z bankami Societe Generale, Deutche Bank in Royal Bank of Scotland (RBS), da bodo kazni zaradi sodelovanja v kartelu poravnale prihodnji mesec. Poleg tega naj bi v pogovorih o plačilu kazni sodelovale tudi JP Morgan Chase, HSBC in Credit Agricole, ki pa vsaj za zdaj ne želijo skleniti dogovora z Brusljem.

Tudi če te tri banke ne bi sklenile dogovora, bo to po navedbah britanskega poslovnega časnika najvišja protikartelna kazen v EU-ju. Evropska komisija naj bi tokrat za vsako banko, ki je sodelovala v kartelnem dogovarjanju, zahtevala kazen v vrednosti 800 milijonov evrov.

Nekatere banke že plačale
Lani je izbruhnil škandal, ko se je razvedelo, da so banke več let manipulirale z medbančnimi obrestnimi merami tako, da jim je to v določenih okoliščinah koristilo. Banke Barclays, RBS in UBS so morale zaradi vpletenosti v manipulacije že plačati skupaj več kot 2,5 milijarde dolarjev kazni. Nizozemska Rabobank pa je oktobra sporočila, da bo plačala kazen 774 milijonov evrov.