V soboto so v Dublinu potekali množični protesti zaradi vladnih varčevalnih ukrepov. Foto: EPA
V soboto so v Dublinu potekali množični protesti zaradi vladnih varčevalnih ukrepov. Foto: EPA
Irska dogovorjena za pomoč

Ministri članic Evropske unije, med njimi tudi slovenski finančni minister Franc Križanič, so ukrepe za pomoč Irski podprli soglasno. Po sklenjenem dogovoru bodo 35 milijard namenili za krepitev irskega bančnega sistema in preostalih 50 milijard za pomoč irski vladi pri pokrivanju proračunskih izdatkov.

Mednarodno pomoč bodo prispevali Mednarodni denarni sklad (IMF), 16 držav članic evrskega območja in Evropska komisija. Poleg tega bodo Irski z dvostranskimi posojili pomagale še Velika Britanija, Švedska in Danska. Za prejeto pomoč bo morala Irska v povprečju upoštevati 5,8-odstotno mero.

Irska bo sama prispevala 17,5 milijarde evrov
Polovico ukrepov v podporo bančnemu sektorju, torej 17,5 milijarde evrov, bo financirala Irska sama. Preostalih 67,5 milijarde evrov v okviru paketa za Irsko pa je zunanje pomoči, ki je razdeljena na tretjine. Eno tretjino, torej 22,5 milijarde evrov, bo prispeval Mednarodni denarni sklad, preostali dve, torej 45 milijard evrov, pa EU.

Od evropskega prispevka gre ena tretjina, torej 22,5 milijarde evrov, iz mehanizma, ki predvideva do 60 milijard evrov iz proračuna EU-ja, druga tretjina pa delno iz evropskega instrumenta za finančno stabilnost, ki v treh letih predvideva do 440 milijard evrov poroštev, delno pa iz bilateralnih prispevkov Velike Britanije, Švedske in Danske.

Od te tretje tretjine bodo države iz območja evra prispevale 17,7 milijarde evrov, Velika Britanija 3,8 milijarde evrov, Švedska 0,6 milijarde evrov, Danska pa 0,4 milijarde evrov, piše v skupni izjavi, ki sta jo po odločitvi skupaj objavila evroskupina in ecofin, ki združuje vse finančne ministre EU-ja.

Irska dogovorjena za pomoč