Delavci iz nekaterih članic novink iščejo delo v EU-ju, toda pretiranega navala še ni. Foto: EPA
Delavci iz nekaterih članic novink iščejo delo v EU-ju, toda pretiranega navala še ni. Foto: EPA

Kot meni komisar Vladimir Špidla, mobilnost delavcev odločilno prispeva h gospodarski rasti, na trgu dela pa ne ustvarja resnejših motenj. O tem priča tudi poročilo o mobilnosti delavcev v EU-ju, kjer je zapisana ugotovitev, da je priseljevanje delavcev iz držav članic, ki so se Uniji pridružile na novo, pozitivno vplivalo na gospodarstvo članic.

Tako se je zahvaljujoč novi delovni sili bruto proizvod razširjene skupnosti do lani povečal za 0,17 odstotka. Po drugi strani bistveno večje brezposlenosti niso zaznali, saj se iskalci dela običajno odpravijo tja, kjer so delovna mesta, in ne v države z visoko stopnjo brezposelnosti.

"Poplave" delavcev ni bilo
Evropska komisija opozarja tudi, da je svoboda gibanja ena temeljnih pravic za vsakega delavca, strah pred pretirano "poplavo" tuje delovne sile pa se je izkazal kot neutemeljen.

Poziv velja predvsem Nemčiji, Avstriji, Danski in Belgiji, ki omejitev za osem novink še niso odpravile. Za to imajo čas do leta 2011, za Romunijo in Bolgarijo, ki sta se Uniji pridružili lani, pa do leta 2013.

E. S.