Mateusz Morawiecki (desno) vztraja pri stališču Poljske, pri katerem ga podpira le madžarski premier Orban. Foto: Reuters
Mateusz Morawiecki (desno) vztraja pri stališču Poljske, pri katerem ga podpira le madžarski premier Orban. Foto: Reuters

"Pogled naše države se ni spremenil. Prav mogoče je, da bo za to potreben nov vrh, morda bomo priče tudi dolgim mesecem pogajanj ali celo začasnemu proračunu. Na tej točki ne moremo izključiti ničesar," je dejal Morawiecki. Pred tem je v prispevku, ki ga je medijem posredovalo poljsko veleposlaništvo, poudaril, da mehanizem o vladavini prava, zaradi katerega Poljska blokira sveženj, ogroža vladavino prava.

Zakonodaja o zaščiti proračunskih interesov Evropske unije, ki vključuje pogojevanje izplačevanja evropskih sredstev z vladavino prava, je podrejena pogodbi o Evropski uniji, je poudaril Morawiecki. "Ne more torej zaobiti, nadomestiti ali pa spreminjati načel, ki so opredeljena v pogodbi," je poudaril. "Treba je jasno povedati – mehanizem, ki je oblikovan, da varuje spoštovanje vladavine prava v državah članicah, sam predstavlja izogibanje evropskemu pravu, torej ogroža vladavino prava," je izpostavil.

Na vrhu EU-ja se bodo ukvarjali z več perečimi temami, kot so covid-19, odnosi s Turčijo in podnebni cilji do leta 2030, zelo verjetno pa tudi z blokado svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo in odnosi z Združenim kraljestvom po brexitu. Foto: Reuters
Na vrhu EU-ja se bodo ukvarjali z več perečimi temami, kot so covid-19, odnosi s Turčijo in podnebni cilji do leta 2030, zelo verjetno pa tudi z blokado svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo in odnosi z Združenim kraljestvom po brexitu. Foto: Reuters

"Mehanizem odpira polje za nevarne interpretacije"

Poudaril je še, da mehanizem v zdajšnji obliki odpira polje za nevarne interpretacije. "Veliko oblast in diskrecijsko pravico podeljuje entitetam, ki nimajo demokratične legitimnosti, ali pa entitetam s pomembnim 'demokratičnim primanjkljajem' v primerjavi z nacionalnimi parlamenti. Gre za veliko grožnjo vsaki državi članici in prihodnosti celotne Unije," je zapisal poljski premier.

Veto po njegovih besedah ne vodi v slabitev Evropske unije. Gre za metodo ohranitve kompromisa in oviro pred vsiljevanjem volje trenutno močnejših, je zapisal Morawiecki. Poleg tega je po njegovem mnenju veto potrditev tega, da je glas vsake države članice enako pomemben.

"Poljska se čuti soodgovorna za prihodnost Evrope. Zato je naš 'ne' predlaganemu mehanizmu obenem 'da' Evropi, resnično združeni v raznolikosti, svobodni, enakopravni in solidarni," je sklenil.

Bo Bruselj prisiljen v načrt B?

Visoki diplomatski viri v EU-ju so sicer v ponedeljek opozorili, da se od Madžarske in Poljske najpozneje danes pričakujejo jasni signali pripravljenosti na rešitev blokade svežnja, sicer bodo v EU-ju prešli na načrt B. To pomeni alternativno rešitev za vzpostavitev sklada za okrevanje s 25 članicami.

Madžarski in poljski veto svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo v vrednosti 1824 milijard evrov, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun Unije in sklad za okrevanje, bi bil lahko tudi pomembna tema zasedanja voditeljev članic EU-ja v četrtek in petek v Bruslju.

Tri avtoritete: Umaknite veto

V povezavi s poljskim vetom na sveženj pomoči EU-ja so se oglasili tudi trije nekdanji poljski predsedniki Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski in Bronislaw Komorowski, ki so vlado in sedanjega poljskega predsednika Andrzeja Dudo pozvali, naj umakneta veto, saj bi bil po njihovem mnenju razumljiva odločitev le, če bi bil načrtovani sveženj neugoden ali nepravičen za Poljsko. Vendar pa to ne drži. Nasprotno, vlada premierja Morawieckega je sodelovala pri pogajanjih o proračunu in ga tudi sprejela.

"Zato poljskega predsednika, premierja in vlado pozivamo, da druge članice EU-ja nehajo izsiljevati z vetom na proračun," so zapisali Walesa, Kwasniewski in Komorowski. Poudarili so, da "ne obstaja edinstvena poljska različica vladavine prava, ki je drugačna od evropske različice".