Piebalgs bo obisk končal na javni razpravi o področni politiki EU-ja v Cankarjevem domu. Foto: EPA
Piebalgs bo obisk končal na javni razpravi o področni politiki EU-ja v Cankarjevem domu. Foto: EPA

Z gostom, ki je Slovenijo obiskal na povabilo ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka, so se pogovarjali o predlogih Evropske komisije za učinkovitejšo in do okolja prijaznejšo skupno energetsko politiko, največ pozornosti pa so namenili lastninskemu ločevanju energetskih podjetij in obnovljivim virom energije.

Piebalgs je dejal, da bo Slovenija med predsedovanjem EU-ju nosila breme iskanja kompromisa na področju omenjenih tematik. Vizjak pa je ponovil, da bo energetika med prioritetami slovenskega predsedovanja.

Piebalgs na obisk prihaja ob bruseljskem vrhu EU-ja, na katerem je ena izmed osrednjih tem prav skupna energetska politika. Vodje držav članic povezave usklajujejo predloge, po katerih naj bi EU do l. 2020 zmanjšala izpuste toplogrednih plinov, obstaja pa tudi upanje na končni dogovor o obnovljivih virih.

Članice se ne strinjajo tudi glede vprašanja lastniškega ločevanja proizvodnje in distribucije energetskih podjetij.

Vizjak je evropskega komisarja seznanil tudi s hrvaško-slovenskimi odnosi v zvezi z jedrsko elektrarno Krško. Po besedah ministra Hrvaška krši meddržavno pogodbo o ustanovitvi sklada za razgradnjo elektrarne, svojih obveznosti pa ne izpolnjuje niti pri skladiščenju jedrskih odpadkov.