Po Nemčiji Svetu EU-ja predseduje Portugalska, ki ji bo sledila Slovenija. Foto: Reuters
Po Nemčiji Svetu EU-ja predseduje Portugalska, ki ji bo sledila Slovenija. Foto: Reuters

Ostaja pa še mnogo nerešenih, a prav tako zelo pomembnih izzivov, s katerimi se bosta soočili drugi dve predsedujoči v triu, Portugalska in Slovenija.

Kot je za Radio Slovenija poročala Sandra Krišelj, je Uniji pod vodstvom Nemčije uspel zgodovinski dogovor o 1800-milijardnem svežnju za okrevanje, odprava madžarsko-poljske blokade zaradi pogojevanja evropskega denarja z vladavino prava, podnebni dogovor in pet čez 12. še dogovor o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, uresničitev tega zdaj čaka Portugalsko.

Ena njenih glavnih nalog bo krepitev čezatlantskih odnosov po menjavi v Beli hiši, zastali so odnosi s Kitajsko. Nemčija želi, da bi odpovedano srečanja vseh voditeljev članic Unije in evropskih institucij ter kitajskega političnega vrha pripravila predsedujoča Portugalska ali Slovenija.

Medtem pristopna pogajanja s Severno Makedonijo blokira Bolgarija zaradi dvostranskih vprašanj.

Začetek konference o prihodnosti Evropske unije bo padel tudi v čas slovenskega predsedovanja. Kot je ocenil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan, bo glavnina tem slovenskega predsedovanja povezana z migracijskimi vprašanji in vladavino prava.

Evropska komisija bo namreč jeseni objavila drugo letno poročilo o stanju demokracije v članicah, kar bo sprožilo razpravo med njimi. "Po našem prepričanju je del teh prizadevanj tudi želja po ohranjanju evropskega načina življenja, govorimo o naši identiteti, vprašanjih, ki se odpirajo v povezavi z migracijami. Vemo, da se moramo dogovoriti o migracijskem paketu, ki je zelo kompleksen," je dejal sekretar Dovžan.

Gre za zahtevna vprašanja varovanja zunanjih meja, reforme schengna in vračanja prebežnikov. Osnutek programa, ki je v večji meri določen, bo Slovenija sprejela junija.