Nemec bo v novem sklicu Evropskega parlamenta edini slovenski evroposlanec v 136-članski skupini S&D-ja. Foto: BoBo
Nemec bo v novem sklicu Evropskega parlamenta edini slovenski evroposlanec v 136-članski skupini S&D-ja. Foto: BoBo

"Kot sem obljubil v času predvolilne kampanje, ne bom podprl Ursule von der Leyen," je v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju povedal evropski poslanec Matjaž Nemec. Pojasnil je, da von der Leyen številnih vprašanj oziroma izzivov, s katerimi se sooča EU, ni naslavljala na pravi način. Pri tem je izpostavil delovanje schengna, njen odziv na vojno v Gazi, pa tudi sodelovanje s skrajno desnico.

Sorodna novica Neformalni dogovor: Ursula von der Leyen ostaja predsednica Evropske komisije

Politična skupina evropskih socialistov in demokratov (S&D), ki ji pripada tudi Nemec, je sicer v torek z desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) in liberalci (Renew) dosegla neformalni dogovor, da bodo voditelji držav članic Evropskemu parlamentu predlagali imenovanje von der Leyen za nov mandat na čelu Evropske komisije. Če bo Evropski svet ta dogovor potrdil, bo o imenovanju von der Leyen nato odločal Evropski parlament. Tam bo potrebovala glasove 361 od 720 poslancev in poslank.

Nemec je sicer povedal, da se večina evroposlancev S&D še ni odločila glede podpore dosedanji predsednici za nadaljnje vodenje komisije. Glede na to, da je skupina sodelovala v pogovorih, sicer pričakuje, da jo bo vsaj del na koncu podprl.

Podrobnosti torkovega dogovora treh političnih skupin, v skladu s katerim naj bi socialist Antonio Costa prevzel vodenje Evropskega sveta, liberalka Kaja Kallas pa evropske diplomacije, ni želel podrobneje komentirati.

Nemec, ki bo po novem edini slovenski evroposlanec v 136-članski skupini S&D, si bo prizadeval, da bi še naprej deloval v odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) in odboru za zunanje zadeve (Afet). S&D bo še naprej vodila španska evroposlanka Iratxe Garcia Perez, so v torek odločili člani skupine.