"Trdno in celo iskreno smo prepričani, da Slovenija nikakor ni blizu potrebe po prošnji za program pomoči," pojasnjujejo viri pri EU-ju. Foto: EPA

Predsednik vlade Janez Janša je pred kratkim po srečanju s predsedniki parlamentarnih strank opozoril, da bo od glasovanja v DZ-ju o vnosu fiskalnega pravila v ustavo odvisna usoda reševanja težav v bančnem sistemu. Pri tem je ponudil scenarij, da bo Sloveniji uspelo težave rešiti sami ali pa bo prisiljena slediti Španiji in Cipru ter prositi za pomoč.

Špekulacije svetovnih medijev
Nato so se pojavile špekulacije nekaterih svetovnih medijev o morebitni slovenski prošnji za pomoč evrskega območja. Premier in finančni minister Janez Šušteršič sta v odzivu na to večkrat poudarila, da Slovenija ne bo šesta članica območja skupne valute, ki bo morala zaprositi za pomoč.

Šušteršič je zatrdil, da se zdi - sodeč po trenutni sliki o razsežnosti problematike slabih posojil v bančnem sistemu - težava obvladljiva z lastnimi sredstvi.

"Vse se je začelo z grožnjo opoziciji"
"Komunikacija je bila nejasna, kar je nekatere napeljalo na misel, da se nekaj pripravlja," o dogajanju pravijo viri pri Evropski uniji. Po besedah evropskih diplomatov se je po njihovih informacijah vse začelo z grožnjo opoziciji, ki je prestopila meje, in dejansko prošnja za pomoč nikoli ni bila realna možnost.