Slovenija bo tudi v prihodnosti upravičena do denarja iz EU-ja. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija bo tudi v prihodnosti upravičena do denarja iz EU-ja. Foto: MMC RTV SLO

V SVLR-ju so poudarili, da Slovenija z vidika obveznosti črpanja evropskega denarja po posameznih letih že v tem trenutku presega cilje, napovedane za konec leta 2011.

"Do konca leta 2011 moramo v proračun povrniti 645 milijonov evrov, do konca leta 2012 pa še dodatnih 660 milijonov evrov. Do danes smo v slovenski proračun povrnili že več kot milijardo evrov," so pojasnili v SVLR-ju in dodali, da ob teh številkah "lahko z gotovostjo trdimo, da nevarnosti za izgubo sredstev do konca leta 2012 ni".

Milijarda evrov še nerazdeljena
Podatek, da je treba do konca leta 2013 razpisati in dodeliti ves denar, drži, so zatrdili. Nevarnosti, da se to ne bi zgodilo, pa po njihovih zagotovilih ni. Do danes so sklenjene pogodbe v vrednosti 2,7 milijarde evrov, so zapisali, razpisanih sredstev pa je za 3,2 milijarde evrov, kar predstavlja več kot 56 oz. 78 odstotkov vsega razpoložljivega denarja.

Instrumenti za dodelitev preostale milijarde evrov za prihodnji dve leti so že načrtovani po posameznih ministrstvih, zato v službi menijo, da težav tu ni pričakovati.
Glede zaskrbljenosti SLS-a nad zniževanjem sredstev za sofinanciranje naložbenih projektov v občinah pojasnjujejo, da se denar v predlogu rebalansa proračuna za leto 2011 v delu prenese v leto 2012, kar bo privedlo do spremembe dinamike financiranja naložb.

Javni poziv za predložitev vlog za sofinanciranje operacij iz naslova prednostne usmeritve "Regionalni razvojni programi" razvojne prioritete "Razvoj regij" v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013 naj bi bil objavljen predvidoma jeseni, so zatrdili v SVLR-ju in pojasnili, da poziva še niso objavili, ker so najprej želeli končati peti javni poziv, da bodo v naslednjem lahko razpisali vsa še neporabljena sredstva. Tako bo v naslednjem javnem pozivu upravičencem na voljo predvidoma več kot 100 milijonov evrov, ki jih bodo lahko porabili v letih 2012, 2013 in 2014.

Poudarjajo, da slabša realizacija črpanja denarja iz kohezijskega sklada oz. Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture opozarja tudi sama zase. V primeru večjih zaostankov bodo jeseni predlagali ustrezno prerazporeditev na druga področja.

Slovenija na šestem mestu v Evropi
Najnovejši podatki Evropske komisije o črpanju evropskega denarja Slovenijo še naprej uvrščajo med najuspešnejše države članice, saj je glede na počrpan denar šesta najuspešnejša med 27 državami članicami, so še poudarili v SVLR-ju.

Poslanci SLS-a so v torek zahtevali sklic nujne seje odbora DZ-ja za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, na kateri bi obravnavali problematiko črpanja evropskega denarja, saj menijo, da obstaja velika nevarnost izgube dela uspešno izpogajanih sredstev EU-ja.