Poslanci SLS-a zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ-ja za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, na kateri bi obravnavali problematiko črpanja evropskih sredstev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Poslanci SLS-a zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ-ja za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, na kateri bi obravnavali problematiko črpanja evropskih sredstev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Republika Slovenija
"Z vidika obveznosti črpanja evropskih sredstev po posameznih letih (t. i. pravilo n+3/n+2) Slovenija namreč že v tem trenutku presega cilje, napovedane za konec leta 2011," zatrjujejo v službi za lokalno samoupravo. Foto: BoBo
Evro
V vladi zatrjujejo, da je Slovenija uspešna pri črpanju evropskega denarja. Foto: EPA

V SLS-u opozarjajo, da obstaja velika nevarnost izgube dela uspešno izpogajanih sredstev Evropske unije. Za tako slabo stanje na področju črpanja teh sredstev pa je po njihovem mnenju krivo predvsem slabo vodenje službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Največjo krivdo nosi predsednik vlade, ki je za vodenje tega resorja predlagal kandidate "s pomanjkljivim strokovnim znanjem in vprašljivimi vodstvenimi sposobnostmi".

Do leta 2013 morajo biti podpisane vse pogodbe
Župan Občine Litija Franci Rokavec, ki je bil v mandatu prejšnje vlade državni sekretar v tej vladni službi, poudarja, da se čas za možnost razpisa na posameznih programih zelo hitro izteka, saj, čeprav bo sredstva mogoče uporabljati do leta 2015, bodo morala biti do konca leta 2013 razpisana vsa sredstva in podpisane vse pogodbe.

Kljub temu pa se je vlada po njegovih besedah odločila za krčenje oziroma zmanjševanje postavk pridobivanja evropskih sredstev. Skupaj s poslancem in županom Destrnika Francem Pukšičem sta opozorila tudi na to, da je prejšnja vlada za regionalne razvojne programe, na katere se lahko prijavijo občine, v enem letu naredila štiri razpise, ta pa v treh letih enega.

SVLR: Težav ne pričakujemo
A v službi za lokalno samoupravo odgovarjajo, da trenutno ni nevarnosti za izgubo sredstev EU-ja, prav tako se ni treba bati, da ne bi dodelili vseh sredstev. "Do danes je sklenjenih pogodb v vrednosti 2,7 milijarde evrov, razpisanih sredstev pa za 3,2 milijarde evrov, kar predstavlja prek 56 oz. 78 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev. Za prihodnji dve leti in pol so instrumenti za dodelitev sredstev v vrednosti preostale 1 milijarde evrov že načrtovani po posameznih ministrstvih, zato ocenjujemo, da težav tukaj ni pričakovati," so sporočili.

Manj naložb v občinah?
Sta pa SLS-ova poslanca zaskrbljena tudi zaradi zniževanja sredstev za sofinanciranje investicijskih projektov v občinah, kar naj bi predvideval predlog rebalansa proračuna. Zmanjševanje teh sredstev posledično pomeni tudi veliko težavo na področju črpanja sredstev EU-ja, dodajata.

"Izvajanje projektov skrbno spremljamo"
Medtem v vladi odgovarjajo, da se zaradi rebalansa spreminja predvsem dinamike financiranja investicij, saj se sredstva za leto 2011 v delu prenašajo v letu 2012. Priznavajo pa, da kljub uspešnemu črpanju obstajajo nekatere težave pri izvajanju projektov, ki jih sofinancirajo in pomagajo pri izvajanju, na kar so tudi sami že opozorili.

"Zaradi posledic gospodarske in finančne krize je namreč v precejšnji meri upočasnjen investicijski cikel občin in podjetij. Stečaji, likvidacije, prisilne poravnave in likvidnostne težave podjetij, ki delujejo na področju gradbeništva, se neposredno odražajo tudi v izvajanju infrastrukturnih projektov. Dodatni zapleti so povezani tudi s postopki izvajanja javnih naročil, zaradi težav na trgu gradbeništva pa je precej tudi pritožb neizbranih ponudnikov, kar se odraža v upočasnjeni dinamiki izvajanja projektov," pojasnjujejo.

Zatrjujejo pa, da izvajanje projektov spremljajo in bodo v primeru večjih zapletov sredstva preusmerili na druge projekte. Najnovejši podatki Evropske komisije o črpanju evropskih sredstev Slovenijo po besedah službe še naprej uvrščajo med najuspešnejše države članice. "Konkretno smo glede na počrpana sredstva šesti najuspešnejši med 27 državami članicam," so poudarili.