Boštjan Žekš je tudi uradno prevzel posle na SVLR-ju. Foto: BoBo
Boštjan Žekš je tudi uradno prevzel posle na SVLR-ju. Foto: BoBo
Duša Trobec Bučan
Žekš je po prevzemu poslov na službi za lokalno samoupravo o Trobec Bučanovi povedal, da "misli, da je govorila, da bo šla v službo", kam, pa minister ni znal povedati. Medtem pa so v parlamentu potrdili, da je nekdanja ministrica zaprosila za nadomestilo plače po prenehanju ministrske funkcije. Foto: Ukom

Boštjan Žekš, sicer minister za zamejce po svetu, je danes od nekdanje ministrice Duše Trobec Bučan tudi uradno prevzel posle na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR), so sporočili iz Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Glede nedavnih dogodkov na SVLR-ju meni, da je za nemoteno in učinkovito delo službe treba razmere umiriti. "Diskreditacije službi namreč znižujejo ugled in otežujejo črpanje evropskih sredstev v Evropski uniji", je dejal. Ob tem je prejel dokumente, ki jih "je za razumevanje celotne situacije na SVLR-ju nujno potrebno podrobno pregledati".

Po nekaj pogovorih s sodelavci na SVLR-ju in po pregledu stanja je presodil, da bi morali vodjem uradov na SVLR-ju povečati pooblastila, "da bi le-ti lahko bolj neodvisno delovali in opravljali svoje tekoče delo". Po mnenju ministra sta ključni področji črpanje evropskih sredstev in ureditev delovanja računalniškega sistema ISARR.

Trobec Bučanova zaprosila za nadomestilo
Prejšnja ministrica Duša Trobec Bučan je z vrha službe odstopila po le treh mesecih dela, je pa zdaj zaprosila za uveljavljanje pravice do nadomestila plače po prenehanju ministrske funkcije. Po zakonu bi se sicer lahko vrnila na ministrstvo za pravosodje, kjer je delala nekaj časa, vendar minister za pravosodje Aleš Zalar pravi, da jim je Trobec Bučanova sporočila, da se za zdaj ne vrača na njihovo ministrstvo.

Zakon, ki ga je oktobra 2008 napisal takratni minister za javno upravo Gregor Virant, sicer navaja, da imajo ministri, ki jim je prenehala funkcija, pravico, da se v treh mesecih po prenehanju mandata vrnejo na delo, ki so ga opravljali pred tem, ali na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njihove strokovne izobrazbe, do takrat pa prejemajo nadomestilo plače.

ZSSS: To je absolutno nesprejemljivo
Na to so se odzvali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer pravijo, da je "absolutno nesprejemljivo", da ima minister, ki je funkcijo opravljal tri mesece in odstopil, pravico do nadomestila plače in to do dvanajst mesecev. Izvršni sekretar Pavle Vrhovec namreč poudarja, da se po drugi strani želi delavcem, "ki po več desetletij opravljajo delo na istem delovnem mestu za mizerne plače", znižati odpravnine, skrajšati odpovedne roke ter znižati ali odpraviti še druge, iz dela pridobljene pravice.