Sanader je Slovenijo znova pozval k odpravi zadržkov do pristopnih pogajanj. Foto: EPA
Sanader je Slovenijo znova pozval k odpravi zadržkov do pristopnih pogajanj. Foto: EPA
Rehnovo posredovanje neuspešno
Hrvaška zavrača slovenske trditve

Tiskovna predstavnica komisarja Kristina Nagy je dejala, da je bil v dozdajšnjih pogovorih v zadnjih šestih mesecih dosežen napredek in na rešitev je čakalo le še omejeno število vprašanj, katerih pa obe strani v četrtek nista mogli poenotiti.

Sanader: Nismo odstopili od pogajanj
Hrvaški premier Ivo Sanader je zavrnil trditve slovenske strani, da je Hrvaška s tem, ko ni privolila v spremembe Rehnovega predloga za reševanje vprašanja slovensko-hrvaške meje, odstopila od nadaljnih pogajanj.

"Mi smo sprejeli predlog evropskega tria in komisarja Rehna, o katerem je razpravljal hrvaški sabor. Ampak potem so Slovenci dodali neke amandmaje, ki so prejšnji predlog bistveno spremenili," je dejal Sanader.

Hrvaški premier je dodal, da je voditelje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP)seznanil z novimi predlogi, "ki bi morda lahko olajšali položaj" in prisilili Slovenijo, da odpravi blokado pogajanj Hrvaške z EU-jem. Slovenski politični vrh je ob tem znova pozval k odpravi zastoja v pristopnih pogajanjih in zatrdil, da se lahko spor glede meje reši tudi naknadno.

Pahor: Čas je za premislek
Slovenski premier Borut Pahor se je ob robu tokratnega vrha EU-ja s številnimi kolegi pogovarjal o najnovejšem razvoju dogodkov s Hrvaško. "Po pogovorih s kolegi imam občutek - to je moj oseben občutek, ki je tudi enak moji presoji - da je zdaj potreben čas za premislek o tem, kako naprej," je poudaril in izrazil mnenje, da bo to storjeno, ko bo švedsko predsedstvo prevzelo vodenje EU-ja.

"Pogovarjal sem se s številnimi voditelji in jih obvestil o včerajšnjem razvoju dogodkov ter ob tem izrazil željo, da bi se postopek, ki bi omogočil, da pridemo do sporazuma o določitvi meje, našel v prihodnje," je pojasnil Pahor.

Češka čaka na oceno
Po neuspelih četrtkovih pogajanjih so iz češkega predsedstva sporočili, da morajo še presoditi, kaj se je zgodilo, in se v okviru trojke predsedujočih držav EU-ja (Francije, Češke in Švedske) odločiti, kako naprej. Češko predsedstvo je prihodnjo pristopno konferenco Hrvaške in EU-ja sklicalo za 26. junij.

Rehnovo posredovanje neuspešno
Hrvaška zavrača slovenske trditve