Minister Žbogar je po današnjem sestanku v Bruslju sporočil, da je hrvaška stran zavrnila zadnji Rehnov predlog za način reševanja vprašanja meje. Foto: MMC RTV SLO
Minister Žbogar je po današnjem sestanku v Bruslju sporočil, da je hrvaška stran zavrnila zadnji Rehnov predlog za način reševanja vprašanja meje. Foto: MMC RTV SLO
Rehnova pobuda očitno propadla

Predsednica LDS-a in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je ob tem dejala, da ima Hrvaška trenutno očitno drugačne prednostne naloge, kot je vstop v EU. Povedala je, da v LDS takšnega ravnanja Hrvaške niso pričakovali in so zato presenečeni.

"Ampak ker sem po naravi optimist, vendarle še verjamem, da bo Hrvaška to svojo odločitev prespala in morda vendarle nadaljevala s tem konstruktivnim postopkom," je še dodala Kresalova.

Jelinčič: Poker se je obrestoval
Prvak SNS-a in poslanec Zmago Jelinčič pa je čestital zunanjemu ministru Žbogarju, saj, kot je dejal, "se je poker, ki sta ga igrala Pahor in Žbogar, dobro obrestoval." Če namreč Hrvati ne bi izstopili, je Jelinčič prepričan, da bi bila "Slovenija na zelo tankem ledu in bi morala pristati na zelo zelo slabe pogoje."

Po njegovem mnenju so imela pri takšnem razpletu zagotovo veliko vlogo tudi stališča Slovenije, ki so bila tako trdna in striktna, saj so Hrvati tudi na osnovi tega reagirali tako odrezavo.

"Hrvaška se bo morala soočiti s posedicami"
Hrvaška za rešitev vprašanja meje "nima druge poti, kot so pogajanja", in se bo morala soočiti "z vsemi negativnimi posledicami svojih potez", pa je na odločitev Zagreba dejal Ivo Vajgl, Zares.

"Danes je Hrvaška soočena z dejstvom, da skuša priti v EU kot država, ki nima rešenega mejnega vprašanja s kar štirimi sosednjimi državami in ni izkoristila ponujene priložnosti, da na kompromisen način in s pogledom v prihodnost reši mejno vprašanje vsaj tam, kjer je bilo to najlažje storiti," je še dejal in nadaljeval: "Najslabše, kar se lahko sedaj zgodi, je to, da bo to nerešeno mejno vprašanje tudi v prihodnosti predmet manipuliranja s strani tistih, ki si na obeh straneh meje ne želijo dobrososedskih odnosov," je še dodal.

A. S.

Rehnova pobuda očitno propadla