"Slovenija je dala pozitivno stališče do naporov Evropske komisije, da bi prišlo do oblikovanja potrebnega sporazuma za rešitev mejnega vprašanja, in dokler ta proces poteka, si Slovenija želi, da bi tu prišlo do uspeha," je poudaril Pahor. Foto: MMC RTV SLO

Veseli me, da tokrat prvič priznajo, da obstaja nek nov predlog. Doslej tega še nismo slišali. To je potrditev, da obstaja nov predlog, ki je na mizi, zadnji, ki je na mizi. Ali ga sprejemajo ali ne, bomo pa zdaj slišali.

Minister Žbogar o hrvaškem zavračanju novega predloga
Olli Rehn
Evropski komisar za širitev pričakuje čimprejšnjo rešitev spora. Foto: EPA
Kakšna bo rešitev o Rehnovem predlogu?

"Mi smo pripravljeni preučiti nove elemente drugega osnutka, a to je smiselno le, če se Hrvaška strinja, da je drugi osnutek podlaga za nadaljnje delo. Če Hrvaška vztraja pri stališču, da to ni osnutek, ki je sprejemljiv zanjo, potem se bo verjetno delo tukaj ustavilo," je v Bruslju pred začetkom pogovorov dejal slovenski premier.

Žbogar si je o alternativnih predlogih misli svoje
Da je Slovenija pripravljena nadaljevati pogovore o zadnjem Rehnovem predlogu, je tik pred začetkom tristranskih pogovorov s komisarjem in hrvaškim zunanjim ministrom poudaril tudi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.

"Slišim, da Hrvaška širi po Bruslju neke nove, alternativne predloge. Človek bi imel glede tega neke pomisleke - če se pogovarjaš v dobri veri glede nekega procesa, ki ga vodi Evropska komisija in ima podporo EU-ja, da istočasno lansiraš alternativne predloge, glede tega bom imel neko svoje mnenje," je dodal.

Sanader: Sprejmimo skupno izjavo
Hrvaški premier Ivo Sanader pa je takrat dejal dejal, da Hrvaška ne bo sprejela sprememb Rehnovega predloga in dodal, da je Slovenija "želela dopolnila, ki bi v temelju spremenila ta predlog: tega ne moremo sprejeti".

Hrvaška stran je prvotni Rehnov načrt že pred tedni sprejela v saboru in ta predlog je po premierjevem mnenju "še vedno na mizi". To sporočilo naj bi hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković danes tudi prenesel Rehnu. "Kot slišim, niti Slovenci niso zadovoljni (s spremembami), slovenski parlamentarni odbor tega ni sprejel," je dodal Sanader.

Že prej je Sanader predlagal, naj slovenski in hrvaški parlament sprejmeta skupno izjavo, da noben dokument po letu 1991 ne prejudicira meje. Če Slovenija tega ne bi sprejela, pa predlaga skupno mnenje pravnih služb v Evropski komisiji in Svetu EU-ju, ali je mogoče, da dokument, predložen v pogajanjih, prejudicira mejo, je dejal Sanader v Bruslju, kjer je svoj predlog predstavil pred začetkom vrha Evropske ljudske stranke.

Žbogar Rehnu predstavil komentarje o predlogu
Slovenski zunanji minister Žbogar se je sicer še pred tristranskim srečanjem sešel z Ollijem Rehnom in mu predstavil komentarje in poglede na njegov najnovejši predlog. "Predstavil sem komentarje in poglede, ki jih imamo na njegov najnovejši predlog," je ob odhodu s srečanja dejal zunanji minister.

Nato se je z Rehnom sešel še hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković, a ta pred sestankom trojice ni dajal izjav za medije.

Hrvaška bi ostala pri prvem predlogu
Hrvaška se sicer, kot je v sredo zvečer pojasnil tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun, zavzema za rešitev spora na podlagi Rehnovega prvega predloga. Hrvaška od današnjega srečanja v Bruslju pričakuje tudi odpravo blokade hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.

Hrvaško zunanje ministrstvo je še zavrnilo stališče slovenskega zunanjega ministrstva, da Hrvaška do zdaj ni pokazala dovolj konstruktivnosti pri reševanju vprašanja meje, Slovenija pa je. Kot poudarjajo v Zagrebu, je prav Slovenija zavrnila vse dozdajšnje predloge za reševanje tega vprašanja.

Zadnji predlog predstavljen v ponedeljek
Komisar Rehn ter ministra Žbogar in Jandroković so se nazadnje sešli v ponedeljek v Luksemburgu ob robu srečanja zunanjih ministrov EU-ja, ko je po navedbah slovenske strani Rehn predstavil "nov predlog," po navedbah Hrvaške pa "neka kreativna razmišljanja" o rešitvi spora med državama.

Politični vrh se do predloga še ni opredelil
Ministra se do komisarjevih pobud nista podrobno opredelila, saj sta se želela najprej posvetovati v obeh prestolnicah. S predlogom sta se za zaprtimi vrati seznanila tudi odbor državnega zbora za zunanjo politiko in vlada, ki pa se do predloga še nista opredelila.

Kot je po ponedeljkovem srečanju zatrdil Žbogar, je načelo pravičnosti pri razreševanju mejnega spora vsebinsko zaobjeto v novem predlogu. Nekaj sprememb naj bi bilo tudi na področju imenovanja arbitrov. Po mnenju slovenskega ministra bo, če ta proces propade, potreben premor, da bi začeli nov proces.

Rehn: Na mizi so vsi elementi za rešitev spora
Komisar Rehn je v ponedeljek dejal, da so na mizi vsi elementi za rešitev spora v okviru Evropskega sveta. "Naša storilnost bi lahko bila boljša, ampak tako vsaj opravljamo zelo temeljito delo," je še dejal Rehn.

T. K. B. /K. T./ A. S.

Veseli me, da tokrat prvič priznajo, da obstaja nek nov predlog. Doslej tega še nismo slišali. To je potrditev, da obstaja nov predlog, ki je na mizi, zadnji, ki je na mizi. Ali ga sprejemajo ali ne, bomo pa zdaj slišali.

Minister Žbogar o hrvaškem zavračanju novega predloga
Kakšna bo rešitev o Rehnovem predlogu?