Premier Pahor je glede zadnjega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna izrazil načelno zadovoljstvo, podrobnosti pa ni želel razkriti. Foto: EPA
Premier Pahor je glede zadnjega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna izrazil načelno zadovoljstvo, podrobnosti pa ni želel razkriti. Foto: EPA
Janez Janša
Predsednik SDS-a Janez Janša je že nakazal, da, če zadnji komisarjev predlog ne vsebuje načela pravičnosti in možnosti stika Slovenije z odprtim morjem, največja opozisijska stranka tega ne bo podprla. Foto: MMC RTV SLO
Samuel Žbogar o novem predlogu Ollija Rehna,
Odzivi na najnovejši Rehnov predlog

"Naj izrazim načelno zadovoljstvo, da je komisar Rehn odločil, da nekatere, po mojem mnenju pomebmbne elemente slovenskih dopolnil, upošteva," je pojasnil premier Borut Pahor po zadnjem srečanju Slovenije in Hrvaške z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom glede načina reševanja vprašanja meje in zastoja Hrvaške v pogajanjih z EU-jem.

Za oceno, ali je dokument sprejemljiv, pa je po Pahorjevih besedah še prezgodaj govoriti. Ob tem je še poudaril, da "ni nepomembno, kako se bo odločila sosednja država, ali bo zanjo sploh sprejemljiv kakšen popravek ali ne".

Pahor ni želel razkriti podrobnosti
Pahor več podrobnosti o novem predlogu ni želel razkriti, med drugim ni želel razkriti niti tega, ali predlog vsebuje načelo pravičnosti, kot ga zahteva Slovenija. Je pa premier nakazal, da bi Rehnov predlog po njegovem osebnem mnenju lahko predstavljal "najboljši približek tistemu, kar bi lahko odsevalo" tako nacionalne interese Slovenije kot tudi interese Hrvaške in "osnovo za končni sporazum, ki bi pravično uredil mejo".

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je za Odmeve dejal, da Rehn načelo pravičnosti "nekako vsebinsko zaobsega v svojem predlogu". Tako se je odzval tudi na poročanje Pop TV-ja, ki se pri tem sklicuje na neuradne vire, da nov predlog za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje ne upošteva načela pravičnosti.


Stranke manj optimistične
Če je premier po zadnjem srečanju obeh držav z Rehnom zadovoljen, pa so glede tega bolj pesimistični predstavniki drugih parlamentarnih strank, še posebej opozicijskih. Predsednik SDS-a Janez Janša je že nakazal, da, če zadnji komisarjev predlog ne vsebuje načela pravičnosti in možnosti stika Slovenije z odprtim morjem, največja opozicijska stranka tega ne bo podprla.

Po oceni predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča pa gre pri zadnjem Rehnovem predlogu samo za "rahlo modificiran osnovni hrvaški predlog", ki v ničemer ne upošteva slovenskih dopolnil in je za Slovenijo povsem nesprejemljiv. Kot nesprejemljiv je novi predlog evropskega komisarja ocenil tudi predsednik SLS-a Radovan Žerjav.

Poslanec koalicijskega Zaresa Ivo Vajgl pa je predlog ocenil kot "tisto točko, do katere je Rehn v tem trenutku v iskanju kompromisa lahko prišel". Kot pa je priznal Vajgl, Rehn v tem trenutku "očitno ni čutil, da lahko ustreže večini slovenskih dopolnil". "Nekatera bistvena stališča iz slovenskih dopolnil v njem niso sprejeta, nekatera pa so," je glede danes predstavljene pobude še dejal Vajgl.

Predsednica LDS-a Katarina Kresal pa je dejala, da z vsebino predloga na vladi še niso seznanjeni, da pa je ta, če upošteva amandmaje Slovenije, zagotovo korak naprej.

A. Me.

Samuel Žbogar o novem predlogu Ollija Rehna,
Odzivi na najnovejši Rehnov predlog