'Hrvaška in Bruselj pozanata pogoje, pod katerimi je Slovenija pripravljena umakniti zadržke na hrvaška pristopna pogajanja z EU,' je še dejal premier Pahor. Foto: MMC RTV SLO
'Hrvaška in Bruselj pozanata pogoje, pod katerimi je Slovenija pripravljena umakniti zadržke na hrvaška pristopna pogajanja z EU,' je še dejal premier Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Olli Rehn
Evropski komisar se trudi najti rešitev, ki bi zadovoljila obe strani. Foto: EPA
Srečanje z Rehnom v ponedeljek

Borut Pahor je po seji vlade dejal, da želi, da bi evropski komisar za širitev Olli Rehn sprejel slovenska dopolnila k njegovemu predlogu za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje in zaustavitve hrvaških pogajanj z EU-jem s predstavitvijo novega predloga.

"Vem da ni mogoče pričakovati, da bo teh osnutkov v nedogled veliko. Mogoče je ravno zdaj v tem mesecu odločilni čas, ko bo prišlo do odgovora na vprašanje ali so komisija, Slovenija in Hrvaška sposobne doseči sporazum o arbitraži tako, da sta z določili tega sporazuma zadovoljni obe državi in Rehn," je dejal premier Borut Pahor.

Srečanje v ponedeljek
Sicer pa je Olli Rehn že potrdil, da bo novo srečanje zaradi zastoja Hrvaške v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo s Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem v ponedeljek v Luksemburgu.

V ponedeljek zjutraj bo na povabilo češkega predsedstva potekalo srečanje predsedujoče trojke, nato pa bo sledilo še srečanje s slovenskim in hrvaškim ministrom ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU-ja.

"Že šest mesecev si prizadevamo, da bi našli rešitev glede vprašanja meje in odprave zastoja Hrvaške v pogajanjih z EU-jem. Prišli smo daleč, obstaja konvergenca osnovnih stališč in skrajni čas je, da končamo ta proces," je dejal Rehn.

"Na to ne smemo gledati na stari balkanski način kot na igro, v kateri je korist ene strani izguba druge, temveč v pravem evropskem duhu, kot na situacijo, v kateri sta obe strani zmagovalki, in prehoditi še zadnjo miljo, še zadnje centimetre, da bi končali ta proces, rešili vprašanje meje in odpravili zastoj v pristopnih pogajanjih Hrvaške," je poudaril komisar.

Po Rehnovih besedah jim je uspelo ustvariti razmere, v kateri so lahko vse strani zmagovalke - Slovenija, Hrvaška in EU. Komisar je prepričan, da bo tako razmišljanje prevladalo in bo mogoče "v kratkem doseči rešitev". "Nima smisla obupati zdaj, ko smo tako blizu rešitvi," je še dodal.

G. V./A. Me.

Srečanje z Rehnom v ponedeljek