Kakšen bo 'izplen' novega kroga pogovorov? Foto: EPA
Kakšen bo 'izplen' novega kroga pogovorov? Foto: EPA
Jan Kohout, Olli Rehn in Carl Bildt
Kaj bodo stuhtale pametne glave Evropske unije? Foto: EPA

Pričakujemo, da bo ta predlog dopolnjen z nekaterimi pripombami, ki jih je pred časom dala Slovenija, in da bo tako veliko bolj uravnotežen, da bo upotešval tudi slovenske vitalne interese.

Milan Balažic
Pred sestankom v Rehnu

Predlog naj bi omogočil, da Slovenija odpravi blokado hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. Komisar Rehn se bo sicer o prizadevanjih za dogovor najprej pogovarjal s predsedujočo trojko Unije (Francija, Češka, Švedska), sledila bosta sestanka z vodjema slovenske in hrvaške diplomacije, Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem, po predvidevanjih pa naj bi zatem Rehn o pogovorih obvestil še zunanje ministre 27-terice.

Na mizi tudi druge teme
Pogovori o reševanju slovensko-hrvaškega vprašanja bodo sicer potekali ob robu srečanja zunanjih ministrov Evropske unije v Luksemburgu. Ministri bodo imeli na dnevnem redu tudi poročanje glavnega haaškega tožilca Sergea Bramertza o sodelovanju z Zagrebom in Beogradom, priprave na vrh Unije, ki bo v četrtek in petek, vizume za Zahodni Balkan ter odnose z Bosno in Hercegovino, Bližnjim vzhodom in Kubo, a izpostaviti velja prav nov krog pogovorov o reševanju slovensko-hrvaške meje.

Hrvaški "da" predlogu, Slovenija z dopolnili
Tokratna srečanja Rehna bodo nadaljevanje niza sestankov s konca maja, ko sta strani potrdili svoja stališča: Hrvaška je sprejela Rehnov predlog glede reševanja meje in zastoja Hrvaške, Slovenija pa je k predlogu predložila dopolnila, za katera pričakuje, da jih bo komisar upošteval. Spomnimo, Hrvaška je takrat dejala - in pri tem vztraja še danes, da so slovenska dopolnila zanjo nesprejemljiva.

Rehn: Skrajni čas je, da to končamo
Slovenski premier Borut Pahor je v četrtek izrazil željo, da bi komisar Rehn upošteval slovenska dopolnila in predstavil nov osnutek predloga, Rehn pa je isti dan poudaril, da si že šest mesecev prizadeva najti rešitev glede vprašanja meje in odprave zastoja Hrvaške v pogajanjih z Unijo. "Prišli smo daleč, obstaja konvergenca osnovnih stališč in skrajni čas je, da končamo ta proces," je bil njegov odgovor na vprašanje, ali v ponedeljek pričakuje preboj.

"Še ne vemo, kaj natančno bo predstavil. Pričakujemo, da bo ta predlog dopolnjen z nekaterimi pripombami, ki jih je pred časom dala Slovenija, in da bo tako veliko bolj uravnotežen, da bo upošteval tudi slovenske vitalne interese," pa je za Televizijo Slovenija pred srečanjem dejal Milan Balažic, uradni govorec slovenskega zunanjega ministrstva.

Pogajalska konferenca čez nekaj dni
Češko predsedstvo pa je dejalo, da pogovori ob robu zasedanja ne pomenijo pritiska na nikogar, ampak je cilj najti rešitev, ki bi omogočila premik naprej v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU-jem na pogajalski konferenci, ki je bila že dvakrat preložena, zdaj pa je predvidena za 26. junij.

Kot je znano, se je Hrvaška v zastoju v pogajanjih znašla zaradi zadržkov Slovenije, ki trdi, da je Hrvaška v pogajalska izhodišča vnesla elemente, ki prejudicirajo reševanje slovensko-hrvaške meje. Pahor je sicer pred dnevi dejal, da tako Bruselj kot Zagreb poznata pogoje, pod katerimi je Slovenija pripravljena zadržke umakniti.

A. P.

Pričakujemo, da bo ta predlog dopolnjen z nekaterimi pripombami, ki jih je pred časom dala Slovenija, in da bo tako veliko bolj uravnotežen, da bo upotešval tudi slovenske vitalne interese.

Milan Balažic
Pred sestankom v Rehnu