Bo Rehn s spremembami naletel na odobravanje na obeh straneh? Foto: EPA
Bo Rehn s spremembami naletel na odobravanje na obeh straneh? Foto: EPA
Samuel Žbogar in Borut Pahor
"Prišli smo daleč, obstaja konvergenca osnovnih stališč in skrajni čas je, da končamo ta proces," je dejal Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Jandroković in Rehn. Foto: EPA
Po srečanju Žbogar-Jandroković-Rehn
Rehnov predlog upošteval Slovence

Borut Pahor je izrazil načelno zadovoljstvo, ker je Olli Rehn dopolnil predlog za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje, in dodal, da je za oceno o sprejemljivosti še prezgodaj.

Kot je povedal premier, je Rehn sprejel nekatere, po njegovem mnenju pomembne slovenske predloge, več o predlogu pa na Rehnovo željo ni želel govoriti. "Zdaj bo treba zelo natančno preučiti besedilo tega dokumenta," je še dejal Pahor in dodal, da "ni
nepomembno, kako se bo odločila sosednja država, ali bo zanjo sploh sprejemljiv kakšen popravek ali ne".

Žbogar zadovoljen, saj je Rehn upošteval pripombe
Zunanji minister Samuel Žbogar pa je dejal, da je z novim predlogom komisarja za širitev Ollija Rehna zadovoljen, saj so v njem upoštevane tudi nekatere pripombe slovenske strani. Kljub temu bo po ministrovih besedah predlog treba preučiti in se o njem posvetovati s pravniki, političnimi strankami, z vlado in državnim zborom.

"Šele po teh posvetovanjih bomo lahko dali neko končno oceno," je poudaril minister po nizu srečanj v Luksemburgu, kjer se je najprej ločeno sešel s komisarjem Rehnom, nato pa s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem in komisarjem skupaj. Ob tem je izrazil veselje, "da se pogajanja za rešitev nadaljujejo."

Komisar za širitev Olli Rehn ter zunanja ministra Slovenije in Hrvaške Samuel Žbogar in Gordan Jandroković bodo delo nadaljevali ta teden, še pred zasedanjem Evropskega sveta, so po koncu današnjih pogovorov povedali v Evropski komisiji. Oba ministra se bosta o nadaljnjih korakih posvetovala doma.

Jandroković: "Rešitev moramo najti v evropskem duhu"
"Na sestanku nismo prišli do rešitve, ki bi rešila vprašanje meje in deblokirala hrvaška pogajanja, ker sta obe strani ostali pri svojih stališčih," pa je po srečanju z Žbogarjem in Rehnom dejal Gordan Jandroković. Povedal je še, da je Rehn predstavil "neka kreativna razmišljanja", in da so se dogovorili, da pogovore nadaljujejo v naslednjih dneh in skušajo najti rešitev v evropskem duhu v skladu z evropskimi načeli.

"Upamo, da bomo v prihodnjih dneh lahko našli rešitev, ki bo deblokirala hrvaška pogajanja," je še dejal Jandroković. Na vprašanje, kaj je še potrebno za to, pa je odgovoril: "Mi smo sprejeli zadnji predlog komisarja Rehna in če tudi slovenska stran sprejme ta zadnji predlog komisarja Rehna, to pomeni, da lahko nadaljujemo naša pogajanja."

Hrvaška mora predati topniške dnevnike sodišču v Haagu, sicer tvega blokado poglavja o pravosodju in temeljnih pravicah, ki bo trajala, je dejal luksemburški prvi diplomat Jean Asselborn.

Pogovori tudi s trojko EU-ja
Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške sta se sicer že dopoldne sešla tudi s predsedujočim triom EU-ju, ki ga sestavljajo Francija, Češka in Švedska. Pogovori o reševanju slovensko-hrvaškega vprašanja sicer potekajo ob robu srečanja zunanjih ministrov Evropske unije v Luksemburgu. Ministri imajo na dnevnem redu tudi poročanje glavnega haaškega tožilca Sergea Bramertza o sodelovanju z Zagrebom in Beogradom, priprave na vrh Unije, ki bo v četrtek in petek, vizume za Zahodni Balkan ter odnose z Bosno in Hercegovino, Bližnjim vzhodom in Kubo.

Hrvaški "da" predlogu, Slovenija z dopolnili
Tokratna srečanja Rehna bodo nadaljevanje niza sestankov s konca maja, ko sta strani potrdili svoja stališča: Hrvaška je sprejela Rehnov predlog glede reševanja meje in zastoja Hrvaške, Slovenija pa je k predlogu predložila dopolnila, za katera pričakuje, da jih bo komisar upošteval. Spomnimo, Hrvaška je takrat dejala - in pri tem vztraja še danes -, da so slovenska dopolnila zanjo nesprejemljiva.

Rehn: Skrajni čas je, da to končamo
Slovenski premier Borut Pahor je v četrtek izrazil željo, da bi komisar Rehn upošteval slovenska dopolnila in predstavil nov osnutek predloga, Rehn pa je isti dan poudaril, da si že šest mesecev prizadeva najti rešitev glede vprašanja meje in odprave zastoja Hrvaške v pogajanjih z Unijo. "Prišli smo daleč, obstaja konvergenca osnovnih stališč in skrajni čas je, da končamo ta proces," je bil njegov odgovor na vprašanje, ali v ponedeljek pričakuje preboj.

K. T./ A. P.

Po srečanju Žbogar-Jandroković-Rehn
Rehnov predlog upošteval Slovence