Nemška kanclerka je obkrožena s poljsko delegacijo, premierjem Kazimierzem Marcinkiewiczem in zunanjim ministrom Stefanom Mellerjem. Foto: EPA
Nemška kanclerka je obkrožena s poljsko delegacijo, premierjem Kazimierzem Marcinkiewiczem in zunanjim ministrom Stefanom Mellerjem. Foto: EPA
Jose Manuel Barroso (L) in Wolfgang Schüssel
Barroso in Schüssel sta pričakala voditelje Unije. Foto: EPA
Avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik je pozdravila slovenskega vodjo diplomacije Dimitrija Rupla. Foto: AFP

Spori glede protekcionizma se nanašajo na zaščito velikih domačih podjetij pred tujimi prevzemi in načrtov o razširitvi prostega trga storitev. Predsedujoči Evropski uniji, avstrijski premier Wolfgang Schüssel, je dejal, da to ne bo tema vrha, z njim pa je delil mnenje tudi premier Janez Janša, saj meni, da spori ne bodo zasenčili srečanja. Vseeno pa je pričakovati nekaj razprave na to temo.

Preberite si intervju z Mihelo Zupančič, vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.
Janša sicer v Bruslju predstavlja ambicijo EU-ja, da se bistveno izboljša poslovno okolje za mala in srednja podjetja, kar je v konkretnih ukrepih predlagalo tudi avstrijsko predsedstvo.

Previdnost ob skupni energetski politiki
Začela se je tudi diskusija o skupni energetski politiki, vendar pa zaradi občutljivosti in strateškega pomena sektorja resnejših zavez tokrat še ni pričakovati.

Pretok delovne sile na dnevnem redu
Predsedniki držav in vlad bodo razpravljali tudi o sporni direktivi o storitvah in prostem pretoku delovne sile, ni pa izključeno niti to, da bo na dnevnem redu tudi finančna perspektiva za obdobje 2007-2013, saj se je zapletlo, ko je ni potrdil tudi Evropski parlament, ki zahteva več sredstev.

Avstrijski predlogi:
- 3 % BDP-ja za raziskave do 2010 - registracija podjetja na enem mestu v tednu dni do 2007
- 2 milijona novih delovnih mest letno do 2010
- službe za mlade v šestih mesecih po koncu izobraževanja do 2007 in v 100 dneh do 2010

Avstrijski konkretni predlogi

Predsedujoča Avstrija je predložila konkretne cilje za povečanje gospodarske rasti in zaposlovanja, povezane predvsem s povečanimi vlaganji v raziskave in razvoj ter sprostitvijo poslovnega potenciala.

Chirac predčasno zapustil zasedanje
Je pa za svojevrsten incident poskrbel francoski premier, ki je stopil v bran francoščini in predčasno zapustil vrh Unije. Ujezilo ga je namreč to, da se je predsednik evropskega poslovnega združenja Unije, ki je po narodnosti Francoz, odločil govoriti angleško, ker je to po njegovih besedah jezik poslovnežev. Za Chiracom sta pete zmaknila tudi francoski zunanji in finančni minister.

Vrh tudi v znamenju Balkana
Vrh Unije pa je bil tudi v znamenju Balkana. Srbija je namreč zaprosila Evropsko unijo, naj podaljša rok za aretacijo nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića. Ta se izteče marca, srbski predsednik Boris Tadić pa je dejal, da prvi odzivi na to prošnjo niso najbolj ugodni.

Hrvaška se hoče rešiti Turčije
Hrvaški premier Sanader je v pogovoru s komisarjem za širitev Ollijem Rehnom dejal, da bo moral hitro priti trenutek, ko se Hrvaška morala pri približevanju Uniji ločiti od Turčije, saj naj pogajanja v njenem primeru ne bi trajala tako dolgo. Rehnu je predstavil tudi stališča Hrvaške glede varčevalcev LB-ja, a jih Rehn ni komentiral.

Makedonija polno angažirana
Makedonski premier Vlado Bučkovski pa se je srečal z zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Javierjem Solano in obljubil polno zavezanost vlade pri izpolnjevanju pogojev za članstvo v povezavi. Solana ga je opozoril na nadaljevanje tudi drugih reform na področju pravosodja in policije.