V Grčiji so trenutno najbolj osovraženi predstavniki EU-ja, IMF-a in ECB-ja, ki natančno spremljajo izvajanje varčevalnih ukrepov. Foto: EPA
V Grčiji so trenutno najbolj osovraženi predstavniki EU-ja, IMF-a in ECB-ja, ki natančno spremljajo izvajanje varčevalnih ukrepov. Foto: EPA
Grčija
Na ulicah grških mest je od začetka krize opaziti vse več brezdomcev in beračev. Foto: EPA
Evroskupina o Grčiji

Ker Grčija ni izpolnila vseh pogojev, finančni ministri evrskega območja še ne bodo odločali o odobritvi pomoči obubožani državi, ki si po besedah iz Aten nadčloveško prizadeva za izhod iz krize.

Najprej je bilo za danes predvideno zasedanje finančnih ministrov v Bruslju, kjer naj bi potrdili drugi program pomoči Grčiji, vendar ga je vodja evrske skupine Jean-Claude Juncker v torek pozno zvečer odpovedal, saj država še ni izpolnila vseh pogojev za odobritev pomoči. Namesto srečanja je potekala telekonferenca, na kateri so sklenili, da bodo "vse potrebne odločitve" o Grčiji sprejeli na zasedanju v ponedeljek. Je pa Juncker dejal, da je Grčija "opravila občuten napredek" pri prepričevanju evroobmočja, da si zasluži nov sveženj finančne pomoči.

Evropa ni ena sama, Evrop je več. Ali drugače: Evropo kot celoto bi gospodarsko razneslo, če je ne bi skupaj držalo politično vezivo, za katerega pa bolj kot evropske institucije skrbijo nekateri državniki, še najbolj nemški in francoski. Kakšna je torej trenutno evropska politična realnost, kdo ima moč in vpliv, kako nemočna je Slovenija, kdo vodi Evropo zdaj in kdo jo bo čez desetletje? O tem so razglabljali v oddaji STUDIO ob 17. Vabljeni k poslušanju.

Venizelos je zatrdil, da so izpolnili večino zahtev za odobritev pomoči, preostala pomembna vprašanja pa bodo rešili do telekonference finančnih ministrov. Ob tem je še dejal, da je v evroobmočju mnogo držav, ki jih nočejo več.

Prejšnji četrtek je evrska skupina Grčiji določila tri pogoje za potrditev drugega programa pomoči, ki predvideva 130 milijard javnih sredstev in prispevek zasebnih upnikov, ki naj bi državi odpisali za okoli 100 milijard evrov dolgov.

V nedeljo je Grčija izpolnila prvi pogoj, ko so grški poslanci potrdili nov sveženj še ostrejših varčevalnih in reformnih ukrepov, kar je povzročilo spopade med protestniki in policijo v Atenah in v še nekaterih grških mestih.

Med tednom se je zataknilo pri izpolnitvi preostalih dveh pogojev. Grška vlada namreč ni opredelila, kako bo prihranila še 325 milijonov, da bo dosegla dogovorjeni cilj glede zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja za letos, medtem ko grške vladajoče stranke niso ponudile trdnega političnega zagotovila, da bodo uresničevale dane zaveze. Ključen datum za preprečitev bankrota obubožane Grčije je 20. marec, ko državi zapade v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov.

Grški minister za javni red Kristos Papucis je po odpovedi srečanja finančnih ministrov pred očitki stopil v bran vladnemu kabinetu in zatrdil, da je grška vlada vložila "nadčloveške napore" pri izpolnjevanju pogojev za odobritev pomoči. "Grčija je naredila vse, kar je bilo potrebno, in ljudje ne zmorejo več," je po poročanju BBC-ja po seji vlade dejal Papucis in dodal, so dosegli rob socialnega in gospodarskega sistema. "Od zdaj naprej mora Evropa prevzeti odgovornost," je bil odločen grški minister.

Monti: Grčija kot popoln katalog najslabših političnih praks
Grčija je bila dolga leta popoln katalog najslabših političnih praks, kot so korupcija, nepotizem in institucionalizirano izogibanje plačevanju davkov, pa je v svojem nastopu v Evropskem parlamentu povedal italijanski premier Mario Monti. Vseeno pa je po njegovem mnenju trenutna stroga obravnava te prezadolžene članice verjetno pretirana.

Kot je poslancem povedal Monti, je sicer tudi sam kritik pretirane strogosti, vendar pa gre po njegovih besedah za zapozneli odziv na to, da je grška politika s slabimi odločitvami v preteklih letih uničevala državo in njeno prihodnost. Monti vseeno ni naklonjen vse močnejšim glasovom, da bi bilo treba Grčijo za njene napake ostro kaznovati in jo preprosto izključiti iz območja skupne valute.

"Ne smemo dovoliti, da evro postane dejavnik razdruževanja in delitev med evropskimi državljani. To tveganje obstaja," je bil jasen predsednik italijanske tehnične vlade. "Za EU je pomembno, da vključuje in ne izključuje."

Evroskupina o Grčiji