Po voditeljskem panelu se je predsednik republike sešel na dvostranskem srečanju z gostiteljem, predsednikom Republike Severne Makedonije, Stevom Pendarovskim. Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenija)
Po voditeljskem panelu se je predsednik republike sešel na dvostranskem srečanju z gostiteljem, predsednikom Republike Severne Makedonije, Stevom Pendarovskim. Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenija)

Borut Pahor je na prespanskem forumu v Ohridu dejal, da sicer ne more govoriti v imenu slovenske vlade, a da si bo Slovenija med predsedovanjem Svetu EU-ja prizadevala za preboj glede začetka pogajanj EU-ja z Albanijo in Severno Makedonijo ter hitrejšo širitev EU-ja na Zahodni Balkan.

Zavlačevanje pogajanj s Severno Makedonijo je označil za "nerazumno" oziroma še več, označil jo je za "politično napačno", saj da spodkopava avtoriteto EU-ja, so sporočili iz njegovega urada.

Napovedal je, da se bo prihodnji teden ob robu vrha pobude Tri morja na dvostranskem srečanju sešel z bolgarskim predsednikom Rumenom Radevom. Že danes pa ima na programu dvostransko srečanje s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Prespanskega foruma se je udeležil tudi Pahor

Pahor poudaril pomen širitve EU-ja

Pahor je na prespanskem forumu za dialog poudaril tudi pomen širitve EU-ja in nadaljnje širitve zveze Nato, ki je ključnega pomena za stabilnost in blaginjo sosednje regije Zahodnega Balkana.

Hitra vključitev držav Zahodnega Balkana v EU bi po njegovem mnenju bistveno okrepila tudi ozemeljsko celovitost teh držav, varnost regije in tudi Evrope kot celote. "Brez Zahodnega Balkana Evropska unija ostaja nedokončan mirovni projekt," je dejal.

Sorodna novica J. Janša: Evropska unija je del rešitve. U. Von der Leyen: Smo na točki preobrata za EU.

Po Pahorjevih besedah je tako širitev EU-ja na države Zahodnega Balkana prvovrstno geopolitično vprašanje, zato je treba na regijo gledati kot na celoto. Za to bi bila od EU-ja potrebna prilagoditev širitvene strategije, pri čemer je vse pomembnejši tudi čas. "S počasno širitvijo slabi zaupanje v evropsko prihodnost," je pripomnil. Hkrati bi hitrejša širitev EU-ja na Zahodni Balkan ovrgla nevarne razmisleke o spreminjanju meja, ki da se gotovo ne bi moglo zgoditi po mirni poti, zato te razmisleke slovenski predsednik popolnoma zavrača.

Pomen partnerstva z ZDA

V nadaljevanju je poudaril pomen partnerstva z ZDA in ocenil, da čezatlantsko zavezništvo dobro razume geopolitiko Zahodnega Balkana.

Črnogorski predsednik Milo Đukanović pa je poudaril, da so sporočila, ki prihajajo iz Washingtona, spodbudna glede želje po obnovi evroatlantskih vezi, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Evropa mora okrepiti prisotnost na Zahodnem Balkanu, je še dejal. Zaradi neodločne politike EU-ja do Zahodnega Balkana namreč po njegovih besedah zanimanje za Evropo pojema.