Borut Pahor je prepričan, da bo Janez Potočnik odlično opravil zaslišanje pred pristojnim odborom Eropskega parlamenta. Foto: EPA
Borut Pahor je prepričan, da bo Janez Potočnik odlično opravil zaslišanje pred pristojnim odborom Eropskega parlamenta. Foto: EPA
Žavlje
K vprašanju terminala v Žavljah bo Potočnik pristopil objektivno, ne glede na to, da je vpletena Slovenija, meni Brinarjeva. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik vlade je izrazil zadovoljstvo ob odločitvi predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, da slovenskemu kandidatu Janezu Potočniku zaupa resor za okolje, saj je ta po njegovih besedah zakonodajno močan in se ukvarja z enim najbolj aktualnih vprašanj sodobne Evrope.

Pahor pričakuje, da bo EK izpolnil pričakovanja evropske javnosti
Obenem Pahor pričakuje, da bo na novo izvoljena Evropska komisija izpolnila visoka pričakovanja evropske javnosti.

"Predsedniku Barrosu čestitam za odločitev in mu želim srečno roko pri vodenju komisije v času zaostrenih gospodarskih, socialnih in okoljevarstvenih razmer," je še poudaril Pahor in prvemu možu Evropske komisije sporočil, da "lahko tudi v prihodnje računa na slovensko vlado kot na aktivnega in zanesljivega partnerja".

"Resor bo zahteval inovativnost, energijo, delo"
MMC je za komentar povprašal Ireno Brinar s Fakultete za družbene vede, ki je dejala, da je Potočnik že kot komisar za znanost in raziskave prevzel resor, ki je zahteval precej naporov tako glede finančne postavitve kot glede delovanja. Ker pa je bil, kot kaže, uspešen, je dobil še drugo področje, ki bo zahtevalo inovativnost, energijo in veliko dela, pri čemer bo ves čas na očeh evropske in svetovne javnosti.

Kaj pa njegovo imenovanje pomeni za Slovenijo? Kot meni Brinarjeva, je to prednost, ker nam bo Potočnik lahko svetoval glede okolja, ne da bi nas ob tem protežiral, oziroma bo znal pripeljati informacije s področja okolja v Slovenijo.

Pa nam bo njegovo imenovanje lahko pomagalo tudi pri sporu z Italijo glede plinskega terminala v Žavljah? Brinarjeva odgovarja, da bo Potočnik skušal pristopiti objektivno, ne da bi vpletal značilnosti obeh držav oziroma ne da bi se oziral na to, ali gre za spor med Slovenijo in Italijo ali, denimo, kje drugje, saj to ni vprašanje dveh držav, temveč vprašanje onesnaženja okolja.

"Priznanje za Slovenijo"
Za slovenskega ministra za okolje Karla Erjavca je imenovanje Potočnika na položaj komisarja za okolje veliko priznanje za Slovenijo, še posebej zato, ker je okolijsko področje v tem trenutku gotovo eno najbolj aktualnih. "Izzivi na področju okolja, med njimi podnebne spremembe in zvišanje standardov na področju varstva okolja, so 'zelo veliki'," je pojasnil Erjavec in dodal, da je ta resor pomemben tudi z vidika evropske zakonodaje, kjer bo imel Potočnik "velik vpliv".