Foto:
Foto:
Predsednik prihodnje komisije Jose Manuel Barroso (v ospredju) evroposlancem predstavlja svojo spremenjeno ekipo.

Podporo ekipi Joseja Barrosa so po zamenjavi nekaterih spornih kandidatov poleg Evropske ljudske stranke napovedali tudi v Zvezi liberalcev.

Barrosu pa so podporo obljubili tudi v socialističnem bloku, ki predstavlja drugo največjo poslansko skupino v parlamentu. Vendar pa v stranki pričakujejo dogovor, po katerem bo lahko parlament zahteval odstop komisarja, ki ne bo dobro opravljal svojega dela. Barroso je dejal, da je sprejem tovrstne resolucije načeloma sprejemljiv.

Spremembe so pozdravili tudi vsi slovenski evroparlamentarci. Nove komisije pa ne bodo podprli v treh manjših skupinah, ki pa štejejo skupno zgolj 120 poslancev v 732-članskem parlamentu.

Barroso: Izkušnja bila koristna
Italijan Franco Frattini, ki je nadomestil spornega kandidata Rocca Buttiglioneja, in Latvijec Andris Piebalgs sta uspešno prestala zaslišanje evroposlancev, prav tako pa so bili kljub nekaterim pripombam poslanci zadovoljni z Madžarom Laszlom Kovacsem.

Prosim vas za zaupanje, tako da lahko začnemo delo. Z vašo podporo lahko izgradimo boljšo Evropo. Moja ekipa je pripravljena in nestrpno čaka, da prevzame svojo vlogo. Dovolite nam, da začnemo, je Barroso dejal poslancem.

Barroso je izrazil prepričanje, da lahko zaradi zapleta ob potrjevanju sprva predvidene ekipe tako komisija kot tudi Evropski parlament ter EU kot celota postanejo močnejši.

Morda se ne bomo vedno strinjali in bomo kot v vsaki družini imeli razhajanja in prepire. Toda z vašo pomočjo bo komisija igrala vodilno vlogo - vodila bo dinamično koalicijo, ki bo spodbujala skupni evropski interes, je še dejal.

Nova Evropska komisija bo po potrditvi svoj petletni mandat s skoraj enomesečno zamudo začela prihodnji ponedeljek.