Foto:
Foto:
Rupla mnogi vidijo kot novega zunanjega ministra Slovenije; bo otoplil odnose s Hrvaško?

V potrjeni predpristopni strategiji za Hrvaško pa je ob tem zapisano, da komisija lahko v primeru resne in nenehne kršitve sprejete demokratične zaveze predlaga tudi zamrznitev pogajanj.

Med drugim je v strategiji določeno, da bo napredek v pogajanjih temeljil na vzdržnosti političnih reform na Hrvaškem, regionalnem sodelovanju z državami nekdanje Jugoslavije in sodelovanju s haaškim sodiščem. Komisija Zagrebu sicer očita stalne kršitve načel svobode, spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Bo SDS otoplil odnose z Zagrebom?
Slovenija bo skladno z opozorili EU-ja s kritično presojo obravnavala hrvaško izpolnjevanje standardov za članstvo v EU-ju. V zunanjem ministrstvu sodijo, da je za Zagreb pomembna krepitev regionalnega sodelovanja, kamor sodi tudi sporazumno reševanje odprtih vprašanj v evropskem duhu dialoga.

Dimitrij Rupel (SDS) pa je povedal, da je zmagovalka volitev zainteresirana za širitev Unije na jugovzhod Evrope. Po mnenju SDS-a je vključitev Hrvaške treba podpreti, vendar pod določenimi pogoji. Pogojno podporo je mogoče razumeti kot nov začetek v odnosih med Slovenijo in Hrvaško, so prepričani v stranki.

Za vstop v Unijo 49 odstotkov Hrvatov
Podpora Hrvatov za vstop Hrvaške v Evropsko unijo in zvezo Nato je po rezultatih javnomnenjskih raziskav drastično padla. Vstop v obe povezavi zdaj podpira le še 49 odstotkov državljanov Hrvaške. Še januarja letos je bila podpora Hrvatov za EU in Nato več kot 70-odstotna.