Poljski predsednik Andrzej Duda (levo) in njegov predsednik Evropskega sveta Donald Tusk (desno) sta na skupni novinarski konferenci v Bruslju pozvala k umiritvi retorike med Poljsko in EU-ju. Foto: Reuters
Poljski predsednik Andrzej Duda (levo) in njegov predsednik Evropskega sveta Donald Tusk (desno) sta na skupni novinarski konferenci v Bruslju pozvala k umiritvi retorike med Poljsko in EU-ju. Foto: Reuters

Tusk je ob tem dejal, da "ni navdušen" nad odločitvijo Evropske komisije za sprožitev postopka za zaščito pravne države v primeru Poljske. "Poljska nima nobenih sovražnikov v EU-ju. Govorimo lahko o različnih stališčih članic do posameznih vprašanj, a kar koristi EU-ju, koristi tudi Poljski," je poudaril Tusk, ki "ni navdušen" nad odločitvijo Evropske komisije za sprožitev postopka za zaščito pravne države v primeru Poljske.

K umiritvi razprave in "razumnemu dialogu na podlagi dejstev" je pozval tudi Duda in opozoril pred "nepotrebnimi čustvi, ki se gojijo na medijskem področju". "Na Poljskem ni ničesar izjemnega, le vladajoča stranka se je zamenjala," meni Andrzej Duda. Tusk je ob tem izrazil nasprotovanje odločitvi Evropske komisije za sprožitev postopka za zaščito pravne države v primeru Poljske. Verjame, da je komisija ravnala v dobri veri in da želi le razjasniti dejstva, a meni, da bi to lahko storila tudi kako drugače.

Evropska komisija uvedla preliminarno preiskavo
EU-ju vedno več preglavic povzroča nova poljska vlada, saj je uvedla številne zakonske spremembe, ki po mnenju kritikov omejujejo demokracijo v državi.
Evropska komisija je zato prejšnji teden sprožila preliminarno preiskavo spornih pravosodnih ukrepov poljske vlade v povezavi z delovanjem ustavnega sodišča. Namen mehanizma je rešiti odprta vprašanja v intenzivnem dialogu med varuhinjo evropskega pravnega reda Evropsko komisijo in problematično državo, skrajna možnost pa je uporaba 7. člena pogodbe Unije, ki predvideva odvzem glasovalnih pravic kršilki.

Tusk je danes izrazil nasprotovanje odločitvi Evropske komisije za sprožitev postopka za zaščito pravne države v primeru Poljske. Verjame, da je komisija ravnala v dobri veri in da želi le razjasniti dejstva, da pa bi to lahko storila tudi drugače. V odzivu na neuradne navedbe o možnosti uvrstitve poljskega vprašanja na dnevni red vrha Unije pa je predsednik Evropskega sveta danes po dvostranskem srečanju s poljskim predsednikom poudaril, da tega ne namerava storiti in da to ne bi bilo dobro.