Žrtve ponarejevalcev so najpogosteje starejši, saj veliko poslujejo z gotovino in težko odkrijejo ponaredke. Foto: MMC RTV SLO
Žrtve ponarejevalcev so najpogosteje starejši, saj veliko poslujejo z gotovino in težko odkrijejo ponaredke. Foto: MMC RTV SLO
Tiskalnik
Italijanski karabinjerji so zasegli tudi več kosov visokotehnološke opreme (simbolična slika).

Količina zaseženih ponaredkov je za 17 odstotkov višja kot v enakem obdobju lani, skoraj polovica pa jih odpade na ponaredke bankovcev za 20 evrov.

Italija: Ponaredki na severu, ponarejevalci na jugu
Italijanska finančna policija je konec julija odkrila ponarejevalnico bankovcev za 50 evrov in zaplenila za 7.300.000 evrov bankovcev, je poročal Radio Slovenija. V Italiji sicer največ ponarejenih bankovcev odkrijejo na severu države, saj se tam vrši največ finančnih operacij, a večina ponarejevalcev ponaredke "tiska" na jugu, kjer je ponarejevalnice lažje skriti.

Konec julija so tako v kraju Grizignano di Aversa v bližini Neaplja med tiskanjem 50-evrskih bankovcev ujeli skupino ponarejevalcev in zasegli omenjeno količino bankovcev, računalnike z najsodobnejšimi programi za oblikovanje, tiskalnike in drugo tehnološko opremo. Bankovci so bili po besedah italijanske policije visoke kakovosti.

Gospodarska kriza naj bi ponarejevalski posel še okrepila, najpogosteje pa so žrtve starejši ljudje, ki veliko poslujejo z gotovino in težje ločijo ponaredek od pravega bankovca, so poročale italijanske potrošniške organizacije.

Največ ponarejenih "dvajsetakov"
Tudi v Italiji je tako drugod v Evropi v obtoku največ ponarejenih bankovcev za 20 evrov (48 odstotkov), tretjina je bankovcev za 50 evrov, 13 odstotkov pa je bankovcev po 100 evrov.