Foto:
Foto:

Nemčija, Italija, Latvija, Malta, Nizozemska, Avstrija, Poljska, Portugalska, Slovaška in Finska po mnenju komisije ne upoštevajo šestih direktiv o odpiranju trga telekomunikacij in oblikovanju neodvisnih nacionalnih nadzornih organov.

Po prepričanju EU-ja pomanjkljivo uresničevanje pravil ogroža vzpostavitev konkurenčnega sektorja elektronskih komunikacij. Slovenije kljub nekaterim kritikam EU-ja glede ureditve našega komunikacijskega trga ni med državami v postopku.

Poročilo komisije kritično do Slovenije
Lansko poročilo komisije, na katerem temelji današnji ukrep, je bilo namreč precej kritično tudi do Ljubljane. Tedanji direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije Nikolaj Simič je evropske uradnike med decembrskim obiskom v Bruslju očitno prepričal, da so podatki o delovanju agencije, konkurenci na področju mednarodnih klicev in o neuveljavljenih podzakonskih aktih v poročilu netočni.

Komisija je še sporočila, da so nekateri podatki o uveljavljanju telekomunikacijske zakonodaje v posameznih državah še v fazi preverjanja.