Foto:
Foto:
Rop se je posvetoval s strankami o Potočniku.
Komisija je gonilni motor EU-ja.

Potočnik, ki je bil v sedanji vladi minister za evropske zadeve, je trenutno evropski komisar v resorju Günterja Verheugna, ki je pristojen za širitev.

O njegovi kandidaturi morajo zdaj odločati še predsednik republike Janez Drnovšek, vlada in državni zbor.

Potočnik je izrazil veselje nad izkazanim zaupanjem in povedal, da se veseli sodelovanja in izzivov v prihodnji Evropski komisiji. S čim se želi ukvarjati, pa ni povedal.

Potočnik je vsestranski
Premier je izrazil prepričanje, da se je Potočnik v EU-ju razmeroma dobro uveljavil in ima podporo. Meni tudi, da lahko glede na svoje izkušnje opravlja delo na različnih področjih: v resorju za širitev ali pa v gospodarskih resorjih, kot so konkurenca, proračun in regionalni razvoj.

Rop je še povedal, da se je o izbiri posvetoval s parlamentarnimi strankami. Tako je SLS za komisarja predlagal Franca Buta ali Franceta Arharja, SDS-u pa se je zdel najprimernejši poslanec Bogdan Barovič. SDS je menil, da je treba z izbiro še počakati in konec avgusta predlagati listo treh imen.

Ekipa znana do konca avgusta
O Potočniku bo odločal še novi predsednik Evropske komisije Portugalec Jose Manuel Barroso, ki je obljubil, da bo 25-člansko ekipo sestavil do konca avgusta. S 1. novembrom pa bo nova komisija za pet let prevzela pristojnosti od nekdanje sestave Romana Prodija.

Potočnik je bil od spomladi leta 1998, ko je stekel proces pristopnih pogajanj z EU-jem, na čelu pogajalske ekipe. Leta 2002 je nasledil Igorja Bavčarja na položaju ministra za evropske zadeve.

SDS o soliranju Ropa
Vodja poslanske skupine SDS-a France Cukjati je mnenja, da je Ropova odločitev za Potočnika strankarsko pogojena. Povedal je še, da premier glede tega imenovanja vodi solo politiko, kakor da bo večno mandatar, kar pa ni dobro za Slovenijo.

SLS: Boljši bi bil regionalni resor
Predsednik SLS-a Janez Podobnik pa je mnenja, da bi moral Rop izbirati med več kandidati, obenem pa je opozoril na pomen izbire resorja. Za Slovenijo širitveni resor nima takega pomena, kot bi ga utegnil imeti kakšen v zvezi z regionalno politiko, je prepričan Podobnik. Ta je Ropu za kandidata predlagal nekdanjega kmetijskega ministra Franca Buta.

SNS: Potočnik je nesposoben pogajalec
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je dejal, da se v stranki ne strinjajo s kandidaturo Janeza Potočnika za evropskega komisarja. Potočnik je po njegovem mnenju neustrezen kandidat in nesposoben pogajalec, saj se je na pristopnih pogajanjih z EU-jem odrezal še slabše od nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Jelinčič je prepričan, da je Potočnikovo ponujanje pomoči Hrvaški pri njenem vstopanju v EU nesprejemljivo, pri čemer Potočnik pozablja, da je državljan Slovenije.

Koalicija je brez pripomb
Potočnik je najboljša izbira, ki je v tem trenutku mogoča, je povedal vodja poslanske skupine LDS-a Anton Anderlič. Dodal je, da je bil Janez Potočnik pričakovan kandidat in misli, da bo uspešno opravljal funkcijo evropskega komisarja. Predsednik DeSUS-a Anton Rous je prav tako potrdil, da glede premierjeve izbire niso imeli nobenega pomisleka. Vodja poslanske skupine ZLSD-ja Miran Potrč je prepričan, da se bo Potočnik v Bruslju odrezal bolje, kot bi se kandidati, ki so jih predlagali drugi. Zato tudi ne vidijo razloga za nasprotovanje predlogu premierja.