V stari komisiji je Potočnik zasedal mesto komisarja za znanost in raziskave. Foto: EPA
V stari komisiji je Potočnik zasedal mesto komisarja za znanost in raziskave. Foto: EPA
Jose  Manuel Barroso
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v Bruslju predstavil svojo novo ekipo. Foto: EPA
Herman Van rompuy in Catherine Ashton
Ashtonova bo zasedla tudi mesto podpredsednice Evropske komisije. Foto: EPA
Michel Barnier
Francoz Michel Barnier bo zasedel mesto komisarja za notranji trg. Foto: EPA
Potočnik bo evropski komisar za okolje

Evropski komisar zavrača izjave, da za Slovenijo v dozdajšnji vlogi ni naredil dovolj. Odgovarja, da je v preteklem mandatu naštel okoli 80 ločenih uradnih dogodkov, ki se jih je udeležil v Sloveniji. V Franciji in Nemčiji je bil okoli 20-krat, je povedal v pogovoru s Slavkom Bobovnikom v Odmevih.

Po višini finančnih sredstev resor, ki ga je Potočnik pokrival do zdaj, prednjači pred okolijskim. Po pomembnosti zakonodaje in njeni aktualnosti pa je okolje po Potočnikovem mnenju nedvomno pomembnejše.
Potočnik, ki je v prejšnji sestavi Barrosove komisije zasedal mesto komisarja za znanost in raziskave, bo zdaj komisar za okolje. Barroso je ob objavi imen komisarjev povedal, da je izjemno vesel, da bo Potočnik vodil okolijski resor, saj ga je označil za predanega okoljevarstvenika, ki je v zadnjih petih letih pokazal "neposreden in poseben interes" za to področje.

"Okolje je veliko več od ukrepanja na področju podnebnih sprememb," je poudaril Barroso v odgovoru na vprašanje, kakšne bodo pristojnosti Potočnika, glede na to, da se z novo komisijo uvaja tudi resor za boj proti podnebnim spremembam. Po njegovih besedah gre za pomembna vprašanja, kot so zaščita tal, vode in zraka ter ohranjanje biodiverzitete.

V novi komisiji devet žensk
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes v Bruslju predstavil svojo novo komisijo. Mesto komisarja za gospodarske in denarne zadeve bo zasedel Finec Olli Rehn, nekdanji komisar za gospodarske in denarne zadeve, Španec Joaquin Almunia pa bo komisar za konkurenco in podpredsednik komisije. Francoz Michel Barnier bo zasedel mesto komisarja za notranji trg.

Odziv Janeza Potočnika:
Izjemno sem vesel odločitve predsednika Barrosa, da mi je v naslednjem mandatu zaupal odgovornost za resor okolja. Prizadevanje za trajnostni razvoj v vedno bolj povezanem in krhkem svetu je bilo v središču mojega dela na področju znanosti in raziskav. Z velikim zadovoljstvom bom gradil na tej izkušnji in nadaljeval delo z instrumenti okolijske politike. Varovanje okolja, zagotavljanje kakovosti življenja za vse in ohranjanje biotske raznovrstnosti so sami po sebi nepogrešljivi cilji. Hkrati pa bodo ključno gonilo za "ozelenitev" naših gospodarstev in pomemben prispevek pri boju proti podnebnim spremembam. Zavedam se, da bo uspeh na vseh teh področjih v veliki meri odvisen tudi od dobrega sodelovanja s preostalimi resorji v Komisiji, ki se ga že vnaprej veselim. Seveda pa do potrditve Evropskega parlamenta ostajam v polni meri odgovoren za področje znanosti in raziskav.

Komisar za širitev in evropsko sosedsko politiko bo Čeh Štefan Füle, komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključenost bo Madžar Laszlo Andor, Catherine Ashton pa bo visoka predstavnica za zunanje zadeve in prav tako podpredsednica komisije. Romun Dacian Ciolos bo komisar za kmetijstvo, Maltežan John Dalli bo zasedel mesto komisarja za zdravje, komisarka za pomorske zadeve in ribištvo pa bo Grkinja Maria Damanaki.

Komisar za trgovino bo postal Belgijec Karel De Gucht, komisar za regionalno politiko Avstrijec Johannes Hahn, komisarka za boj proti podnebnim spremembam pa bo Connie Hedegaard z Danske. Maire Geoghegan-Quinn iz Irske bo komisarka za raziskave in znanost, Estonec Siim Kallas bo komisar za promet in podpredsednik komisije, podpredsednica komisije in komisarka za digitalno agendo pa bo Neelie Kroes z Nizozemske.

Poljak Janusz Lewandowski bo komisar za proračun in finančno načrtovanje, komisarka za notranje zadeve bo Švedinja Cecilia Malmström, komisar za energijo pa Nemec Günter Oettinger. Mesto komisarja za razvoj bo prevzel Latvijec Andris Piebalgs, Luksemburžanka Viviane Reding pa bo komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo. Tudi ona bo poleg tega zasedala še mesto podpredsednice komisije.

Slovaku Mirošu Šefčoviču je pripadel resor za medinstitucionalne in upravne zadeve, Litovec Algirdas Šemeta je dobil resor za davke in carinsko unijo, Italijan Antonio Tajani bo komisar za industrijo in podjetja, Ciprčanka Andrula Vasiliu pa bo komisarka za izobraževanje, večjezičnost, kulturo in mlade.

Komisija najprej v boj s krizo
Barroso je povedal, da bo prva in glavna naloga nove komisije zagotoviti gospodarsko rast in sedemindvajseterico dokončno popeljati iz krize. Nova komisija naj bi začela delati v začetku prihodnjega leta, pred tem pa jo čaka še potrditev Evropskega parlamenta.

Barroso je ob predstavitvi razdelitve resorjev poudaril, da je dobil "odlične nominacije", da so prave osebe dobile prave resorje in da je bila končna izbira izključno njegova. Posebej je pozdravil vrnitev 13 komisarjev, ki so bili že v njegovi prvi ekipi - med njimi je tudi Potočnik. "Imam kolegij, ki bo lahko uresničil spremembe, ki sem jih obljubil," je poudaril Barroso.

Potočnik bo evropski komisar za okolje