Foto:
Foto:
Evropska komisija

Kot navaja Potočnik, se zadnjih šest let ukvarja predvsem z evropskim združevanjem. Pri tem poudarja vodenje pogajalske skupine za vstop Slovenije v EU, navaja pa tudi, da je imenovanje na mesto komisarja sprejel z velikim zadovoljstvom.

Glavno nalogo področja za znanost, ki naj bi ga vodil v Barrosovi ekipi, vidi v usmerjanju v izvajanje lizbonske strategije, zagotavljanju sredstev za raziskave in v ustvarjanju dodane vrednosti.

Brez nasprotujočih si interesov kot komisar
Glede komisarske neodvisnosti slovenski kandidat navaja, da nima nikakršnih poslovnih ali finančnih interesov ter drugih obveznosti ali položajev, ki bi lahko bili v nasprotju z njegovimi nalogami.

Pri lizbonski strategiji, z izvajanjem katere EU nekoliko zaostaja, pa bi se bilo po Potočnikovem mnenju treba vrniti k njenemu "duhu" ter se znova osredotočiti na razvoj in konkurenčnost.

Pri vprašanjih o prihodnosti EU-ja pa Potočnik poudarja pomen ustavne pogodbe. "Razširjena Unija potrebuje to ustavo, da se bo lahko uspešno spopadla z mnogimi izzivi, ki jo čakajo. Zato si bom po svojih najboljših močeh prizadeval, da našim državljanom pojasnim svoje poglede na ustavo in prihodnost Evrope," je zaključil.

Pahor v odboru Unija-Hrvaška
Sicer pa je Evropski parlament potrdil sestavo ševilnih medparlamentarnih delegacij. Tako je bil na položaj drugega podpredsednika v delegaciji pri skupnem parlamentarnem odboru Unija - Hrvaška imenovan slovenski parlamentarec Borut Pahor.