Z letom 2009 je nastopilo češko predsedovanje EU-ju. Foto: Reuters
Z letom 2009 je nastopilo češko predsedovanje EU-ju. Foto: Reuters
Vaclav Klaus
Češkemu predsedovanju naj bi največjo grožnjo predstavljal ravno pregovorno evroskeptičen predsednik Vaclav Klaus, ki je izjavil, da je največ, kar lahko naredi za Češko med njenim predsedovanjem, da se za prvega pol leta 2009 umakne. Foto: Reuters
EU: Po Franciji na čelu Češka

Češko, prvo nekdanjo članico sovjetskega bloka na čelu EU-ja, je v času pred prevzemom predsedovanja zaznamovalo francosko pokroviteljstvo, evroskepticizem ter notranja trenja. Številni opazovalci dvomijo, da je na Češkem, 16 let po osamosvojitvi, dovolj zrela demokracija za vodenje evropske povezave.

Praga je napovedala, da se bo med predsedovanjem, ki bo potekalo pod geslom Evropa brez meja, osredotočila na gospodarsko krizo, energetsko varnost in zunanje odnose, zahodni Balkan, vzhodno partnerstvo in čezatlantske odnose.

Češka, ki si bo prizadevala, da bi se Hrvaška in druge zahodnobalkanske države približale EU-ju, poudarja, da morata vprašanje Hrvaškega zastoja v pristopnih pogajanjih zaradi rdeče luči Slovenije, državi rešiti dvostransko.

Praga opozarja Kijev
Češka je že prvi dan predsedovanja pozvala Rusijo in Ukrajino naj hitro rešita spor glede dobave ruskega plina Ukrajini. Namestnik češkega premierja Aleksander Vondra je Kijev opozoril, naj ne vpliva na nemoteno preskrbo Evrope z ruskim plinom.

Datum prevzema evra znan novembra
Datum vstopa v območje evra bo nova predsedujoča država EU-ju določila 1. novembra, je sporočil češki premier Mirek Topolanek, konvergenčni načrt za prevzem evra pa naj bi bil pripravljen najpozneje do oktobra. Desnosredinska vlada je z odločitvijo glede prevzema evra odlašala vse od prihoda na položaj januarja 2007, kljub pozivom glavnih izvoznikov v državi.

T. V.

EU: Po Franciji na čelu Češka