Hrvaška vlada se je odločila, da morajo stroške pretvorbe nositi banke. Foto: EPA
Hrvaška vlada se je odločila, da morajo stroške pretvorbe nositi banke. Foto: EPA

V javno objavljeni analizi je Hrvatska narodna banka (njihova centralna banka, HNB) spomnila, da so se prvotne ocene stroškov pretvorbe gibale med 5,5 in šestimi milijardami kun. A z modelom, ki ga je predlagala hrvaška vlada - ki stroške prevali na banke - bodo ti občutno višji. Natančneje, za četrtino.

V centralni banki so pojasnili, da od predvidenih osem milijard kun stroškov 5,8 milijarde kun (763 milijonov evrov) predstavljajo stroški poenotenja preostalih glavnic posojil, ki so bila izkazana v švicarskih frankih, z evrom. Nato bodo stroški dodatnega zmanjšanja obrokov 1,8 milijarde kun (237 milijonov evrov), še pol milijarde kun (65,8 milijona evrov) pa bodo dosegli stroški za nestanovanjska in odpovedana posojila.

Krepko krčenje kapitala bank
Centralna banka navaja, da se bo zaradi odpisa dela glavnice posojil krepko skrčil kapital bank, ker imajo del posojilnega portfelja nominiranega v švicarskih frankih.

Poudarjajo, da bo stopnja kapitalske ustreznosti bank zaradi osem milijard kun stroškov padla s 23,5 na 19,7 odstotka. Do zaslužka bodo lahko znova prišle v letu 2017.

Izguba triletnega dobička bank bo imela tudi občutne fiskalne učinke, glede na to, da banke v tem obdobju ne bodo plačale davka na dobiček, kar bo vplivalo na zvišanje proračunskega primanjkljaja države, so opozorili v HNB-ju.

Poleg neposrednih materialnih stroškov opozarjajo tudi na tveganja glede vlaganja in kreditiranja hrvaškega gospodarstva.

V HNB-ju so spomnili, da je bilo na Hrvaškem 73.700 posojil v švicarskih frankih, do konca oktobra 2013 pa je ostalo še 55.800 neporavnanih posojil. Povprečno stanovanjsko posojilo je bilo približno 82.000 švicarskih frankov ob nominalni obrestni meri 4,62 odstotka in 22-letnem roku izplačila.

Napovedan protest proti HNB-ju
Hrvaško združenje posojilojemalcev v frankih (Frank) je za sredo napovedalo proteste pred poslopjem HNB-ja, ker so presodili, da centralna banka ščiti bankirje, in ne državljanov. Zahtevajo tudi odstop guvernerja HNB-ja Borisa Vujčića.

O vladnem predlogu bodo v saboru razpravljali predvidoma v četrtek.