Notranji minister zatrjuje, da priprave na schengen potekajo celo bolje od pričakovanj. Foto: RTV SLO
Notranji minister zatrjuje, da priprave na schengen potekajo celo bolje od pričakovanj. Foto: RTV SLO
Letališče Brnik
Slovenija je bila v dozdajšnjih evalvacijah opozorjena le na terminal na brniškem letališču. Ustreznost letališča bodo vnovič preverili poleti. Foto: RTV SLO
Pravočasna priprava na schengen

Notranji minister je pojasnil, da so testiranje programske opreme sistema SIS I, ki jo pripravlja Portugalska, izvedli hitreje od pričakovanj, s čimer je prvi test praktično izpeljan. Portugalska naj bi opremo novim članicam predala do konca marca, ko se bo začelo usposabljanje tehnikov vseh devetih držav članic, ki se želijo pridružiti schenegnu. Nacionalni sistemi naj bi bili dokončno vzpostavljeni do 31. avgusta, ko se bodo začele izvajati zadnje evalvacije.

Evropska komisija je ob tem sporočila, da bo SIS II v celoti operativen od 22. 12. 2008. Najprej bodo vanj vstopile države, ki so priključene na sistem SIS I plus, druge, torej tudi Slovenija, pa kmalu potem. Komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini je pojasnil, da bo zamuda pri vzpostavljanju schengenskega informacijskega sistema druge generacije "le šestmesečna".

Ministri za okrepljeno sodelovanje policij
Notranji ministri so soglasno podprli vključevanje t. i. Pruemske pogodbe v pravni red EU-ja, kar bo omogočilo boljše sodelovanje policij in učinkovitejše izmenjevanje policijskih podatkov. Ministri se niso strinjali le z določilom, ki bi policistom v izjemnih okoliščinah dovolilo prestop državne meje brez posebnih pooblastil. Slovenija se sicer zavzema za uveljavitev omenjenega člena, saj bi tako lahko policija sledila kriminalni združbi v drugi državi, dokler ne bi pregona prevzeli krajevni organi.

Ministri so razpravljali še o migracijah in krizah na zunanjih mejah EU-ja. Slovenija je obljubila, da bo pri delu agencije za nadzor zunanjih meja Unije (Frontex) simbolično pomagala z enim helikopterjem.

Pravočasna priprava na schengen