Vstop v schengen bo simbolično izpeljan 31. decembra, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje EU-ju. Foto: RTV SLO
Vstop v schengen bo simbolično izpeljan 31. decembra, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje EU-ju. Foto: RTV SLO
Dragutin Mate
Nova vozniška dovoljenja naj bi zmanjšala možnost ponarejanja. Foto: RTV SLO
Cilji in prioritete MNZ-ja

Notranji minister Dragutin Mate predvideva, da bo odprava notranjih meja izpeljana konec leta. Najprej bodo odpravljene kopenske, marca 2008 pa še zračne meje. Za nadzor schengenske meje bo treba zaposliti 250 dodatnih policistov, približno 470 pa jih bo na južno mejo prerazporejenih.

Načrti predsedovanja EU-ju še niso končani, predstavljeni pa bodo septembra. Ena izmed prednostnih nalog bo zahodni Balkan - v ta namen naj bi minister Mate letos obiskal vse države na tem območju.

Nove izkaznice in vozniška dovoljenja
Mate je med konkretnimi projekti napovedal sprejetje nacionalnega programa za preprečevanje kriminalitete, strožje sankcioniranje preprodaje drog mladoletnikom, celostno ureditev različnih oblik azila, poostren inšpekcijski nadzor zasebnih varnostnih služb ter prenovo registra osebnih izkaznic z možnostjo njihove biometrične nadgradnje (te bi se lahko uporabljale tudi v namene elektronskega poslovanja). Po Matejevih napovedih naj bi MNZ v začetku leta 2008 začel izdajo vozniških dovoljenj v obliki plastičnih kartic.

Minister pa ni znal napovedati, kdaj bo urejeno vprašanje izbrisanih. Ustavni zakon, katerega sprejetje terja dvetretjinsko večino v DZ-ju, v postopek še ni bil vložen. Opravljeni so bili le pogovori s poslanskimi skupinami.

Cilji in prioritete MNZ-ja