Hrvaška je že bliže EU-ju. Foto: EPA
Hrvaška je že bliže EU-ju. Foto: EPA
Sočasno z medvladno konferenco bo švedsko predsedstvo sklicalo tudi nadaljevanje pogovorov med Hrvaško in Slovenijo o sporu o meji. Foto: MMC RTV SLO
Kaj prinaša drugi Rhenov predlog?

To je bil odgovor švedskega predsedstva EU-ju na pismo hrvaške premierke Jadranke Kosor. Njeno pismo so pozdravili, saj je "na ustrezen način umaknilo pomisleke Slovenije glede prejudiciranja meje med Hrvaško in Slovenijo v pogajalskih poglavjih".

Dodali so, da so se po posvetovanjih s Slovenijo in z razumevanjem, da so zagotovila, ki jih je Hrvaška potrdila, zadostne za umik slovenskih zadržkov za odpiranje in zapiranje pogajalskih poglavij, ki so povezana s pomisleki Slovenije glede prejudiciranja meje med državama, odločili za 2. oktober sklicati medvladno konferenco, da bi lahko nadaljevali pristopna pogajanja Hrvaške z EU-jem.

Sočasno tudi nadaljevanje pogovorov o meji
Sočasno z medvladno konferenco bo švedsko predsedstvo sklicalo tudi nadaljevanje pogovorov med Hrvaško in Slovenijo o sporu o meji. "Švedsko predsedstvo je seznanjeno tudi s tem, da obe strani soglašata z nadaljevanjem pogajanj za dosego dogovora o sporu o meji s pomočjo predsedstva EU, kar pomeni, da bodo spor o meji reševali ali na arbitražnem sodišču ali z dvostransko pogodbo o skupni državni meji v skladu z glavnimi prioritetami, ki so izražene v pristopnem partnerstvu s Hrvaško iz leta 2008, tako kot z namenom, da bi jih izpolnili".

Pismo je podpisal švedski premier Fredrik Reinfeldt, v celoti pa objavila hrvaška vlada.

Švedska je sicer vztrajno ponavljala, da je treba čim prej pripraviti konferenco s Hrvaško, na kateri bi zaprli velik del odprtih poglavij. Švedski zunanji minister Carl Bildt pa je dejal, da sta zmagovalki tako Slovenija kot Hrvaška.

Kaj prinaša drugi Rhenov predlog?