V Bruslju predlagajo, naj gre iz proračuna za prihodnje leto 62 milijard evrov za delovna mesta, pomoč podjetjem in oživljanje konkurenčnosti EU-ja. Foto: RTV SLO
V Bruslju predlagajo, naj gre iz proračuna za prihodnje leto 62 milijard evrov za delovna mesta, pomoč podjetjem in oživljanje konkurenčnosti EU-ja. Foto: RTV SLO
Pri lanskoletnem predlogu proračuna za leto 2009 je bilo največ težav z dogovorom o milijardi evrov pomoči kmetijskemu sektorju v državah v razvoju. Foto: MMC RTV SLO

45 odstotkov denarja naj bi šlo za spodbujanje rasti in zaposlovanja za oživitev konkurenčnosti v EU-ju. To je 3,2 odstotka več, kot je Unija za to namenila v letošnjem proračunu.

"Ta proračun je osredotočen na ukrepe za pomoč pri preprečevanju še večjega padca rasti. Šest milijard evrov bo šlo v raziskave in inovacije, približno devet milijonov državljanov pa bo dobilo podporo iz evropskega socialnega sklada," je ob predstavitvi predloga pojasnil evropski komisar za upravne zadeve Siim Kallas, ki nadomešča komisarko za proračun Dalio Grybauskaite. Grybauskaitejeva namreč v Litvi kandidira na predsedniških volitvah.

Evropska komisija tudi predlaga, naj se v proračunu za leto 2010 v primerjavi z letom 2009 sredstva za raziskave in energetiko povečajo za več kot 12 odstotkov. Za enega ključnih projektov EU-ja, projekt satelitske radionavigacije Galileo, naj bi bilo namenjenih osem odstotkov več, kar je 0,9 milijarde evrov.

Več novim članicam in kandidatkam
Več sredstev naj bi šlo tudi za kohezijsko politiko. Prvič v zgodovini Unije naj bi dvanajst novih članic prejelo največji delež iz strukturnih skladov in kohezijskega sklada, in sicer 52 odstotkov sredstev.

Za zunanjo pomoč naj bi bilo namenjenih osem milijard evrov. Predpristopna pomoč za države v čakalnici EU-ja v okviru mehanizma pa naj bi se povečala za skoraj pet odstotkov in naj bi znašala 1,6 milijarde evrov, izdatki za skupno zunanjo in varnostno politiko pa naj bi se zvišali za 16 odstotkov, na 282 milijonov evrov.

Proračun bo sprejet decembra
To je sicer šele prvi korak v letnem proračunskem postopku Evropske unije, ki se zaključi s potrditvijo končnega proračuna v Evropskem parlamentu, predvidoma decembra. Svoje predloge je zdaj naprej predstavila Evropska komisija, običajno pa se ti v postopku sprejemanja proračuna z državami članicami in Evropskim parlamentom še precej spremenijo.

A. S.