Foto: Reuters
Foto: Reuters

ZDA so namreč pripravile zakon o zniževanju inflacije (IRA), ki predvideva okoli 370 milijard dolarjev subvencij in davčnih olajšav za domača podjetja, kar je sprožilo proteste EU-ja, saj naj bi bil zakon diskriminatoren do evropskih proizvajalcev.

Slovenski finančni minister Klemen Boštjančič je v razpravi poudaril, da je potreben skupen odziv na ravni EU-ja, ki bo ohranil vodilno vlogo ključnih sektorjev EU-ja tudi pri zelenem prehodu, so zapisali na finančnem ministrstvu.

Švedska ministrica Svantesson je napovedala, da bo švedsko predsedstvo Svetu EU-ja počakalo na predlog Evropske komisije, ki ga bodo nato obravnavali v različnih sestavah ministrov. "Poslušali bomo in skušali pripraviti nekaj, o čemer se bomo lahko strinjali," je povedala.

Izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je napovedal, da bo Bruselj predlog predstavil 1. februarja.

Dodal je, da je izvršna podpredsednica Margrethe Vestager že začela posvetovanja s finančnimi ministri o potrebnih prilagoditvah pravil za državne pomoči. V pismu, ki ga je ministrom poslala pretekli teden, je po njegovih besedah zelo jasno zapisala, da je treba v EU-ju ohraniti enake konkurenčne pogoje.

"Zato govorimo o ciljno usmerjenih prilagoditvah, ne pa o spreminjanju osnovne logike okvira državnih pomoči," je pojasnil Dombrovskis.

Podpredsednica komisije, pristojna za konkurenčnost, Vestager je v pismu predlagala razširitev uporabe poenostavljenih pravil na vse tehnologije za pridobivanje energije iz obnovljivih virov.

Obenem predlaga uvedbo določb, ki bodo omogočale podporo novim zelenim naložbam v proizvodne zmogljivosti. Namen tega bi bil preprečiti, da bi investitorji namesto v EU-ju vlagali v tretjih državah.

Kot je še povedal Dombrovskis, komisija išče tudi skupne evropske rešitve, med drugim pripravlja evropski sklad za suverenost. Obenem preučuje, kako bi lahko bolje izkoristili obstoječe instrumente.

Prilagoditev pravil za državne pomoči in financiranje na ravni EU-ja sicer predstavljata enega od štirih stebrov t. i. zelenega industrijskega načrta, ki ga je na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Načrt vključuje še zakonodajni okvir na področju čistih tehnologij, krepitev veščin delavcev in trgovino z mednarodnimi partnerji.

O ameriškem zakonu IRA in njegovih posledicah za EU bo sicer v Bruslju Dombrovskis govoril tudi s trgovinsko predstavnico ZDA Katherine Tai.