Predsednik evropske družbe za finančno stabilnost meni, da se  temeljni kazalniki v državah evroobmočja izboljšujejo. Foto: EPA
Predsednik evropske družbe za finančno stabilnost meni, da se temeljni kazalniki v državah evroobmočja izboljšujejo. Foto: EPA

Christine Lagarde je v sobotnem nastopu na letnem srečanju ameriške centralne banke (Fed) v ZDA dejala, da so tveganja svetovnega gospodarstva vse večja, sredstva v njegovo podporo pa vse bolj omejena. Kljub temu meni, da pot okrevanja še vedno obstaja. Zavzela se je za "močno politično akcijo ... izpeljano na usklajen globalen način". To po njenem mnenju vključuje tudi obvezno rekapitalizacijo.

Med drugim je opozorila, da morajo ZDA zmanjšati svoj javni dolg in spodbuditi gospodarsko rast, pri čemer morajo občutno zmanjšati dolgoročno brezposelnost.

Finančni položaj v Evropi boljši kot v ZDA
Predsednik evropske družbe za finančno stabilnost Klaus Regling pa je v pogovoru za Spiegel menil, da se bo kriza evra končala "v dveh do treh letih". "V vseh državah evroobmočja se temeljni kazalniki izboljšujejo," je dodal. Regling je prepričan, da je finančni položaj v evrskem območju boljši kot v ZDA. "Ameriški primanjkljaj je npr. trikrat višji kot v območju evra," je opozoril. Dodal je še, da so vse države evrskega območja začele urejati svoje finance, nekatere od najbolj prizadetih, kot je Irska, pa so se že ponovno postavile na noge.

Potrebna uskaljena akcija
O oživljanju svetovnega gospodarstva sta govorila tudi predsednik ZDA Barack Obama in nemška kanclerka Angela Merkel. V telefonskem pogovoru sta se strinjala, da bo za oživitev svetovnega gospodarstva in ustvarjanje delovnih mest potrebna "usklajena akcija", med drugim prek skupine G-20, so po njunem pogovoru sporočili iz Bele hiše, podrobnosti pa niso navedli.